Gaat Jordanië op jouw bucketlist?

Wadi Rum, Jordanie

Al van kinds af aan droomde ik om ooit Midden-Oosten correspondent te worden net als wijlen Conny Mus.
En als ik heel eerlijk ben is dat nog steeds iets wat ik ambieer. 
Verslag uitbrengen vanuit de Damascus, achtergronden van beige heuvels, gesluierde dames en heren in thobe staan voor mij als iets magisch.
Maar geen zorgen, ik vertrok hier naar een van de veiligste landen in het Midden-Oosten maar wel een dat het de laatste tijd behoorlijk in populariteit moet afleggen, namelijk Jordanië.
Waar het bij de buurlanden Syrië en Irak behoorlijk onrustig is, is het in Jordanië wel degelijk rustig.
Vandaar dat er hier ook een hoop vluchtelingen wonen vanuit onder meer Palestina, Irak en Syrië en zijn er veel  vluchtelingenkampen. Geen zorgen, als toerist merk je hier niks van, tenzij je net als ik een bezoek brengt aan het grootste kamp Zaatari.

Wat te doen in Amman?

Er gaat een rechtstreekse vlucht naar de hoofdstad Amman, deze duurt vijf uur vanaf Amsterdam, en een visa koop je voor 40 JD bij aankomst.
De stad bestaat uit meerdere lagen wat erop neerkomt dat je behoorlijk wat (zeven) heuvels beklimt om van de ene kant van de stad naar de andere te komen.
Ik overnacht middenin downtown, in het Cliff Hostel, wat een prima backpackershostel is.
Hier recht tegenover zit het Hashem restaurant wat garant staat voor de heerlijkste falafel en Baba ganoush.
In de avond zoek je een leuk barretje op om shissha te roken.

In Amman vind je zowel oude ruïnes maar daarnaast is het ook een echte kosmopolitische stad, vol leuke barretjes en eettentjes. Deze vind je wel meer in de moderne westerse wijk nabij Rainbowstreet met haar gekleurde trappen en vrolijke paraplu’s of als je keihard met je voetjes van de vloer wilt ga je naar Shmeisani. Restaurantjes, cafés, clubs en bioscopen zijn hier geclusterd en is alles hypermodern.

Downtown is het Romeinse Amphitheater. Entree is 2JD en hiervoor krijg je ook toegang tot twee interessante musea; het folklore museum en het museum of populair tradition, alsof je zo in de Fata Morgana van de Efteling bent beland.

Vanaf downtown Amman loop je in een half uurtje naar de Citadel dat op de top van de berg Jebel al-Qala’s ligt.
Hier vind je de resten van een indrukwekkende Romeinse tempel die gewijd was aan Hercules. Even verderop zijn de resten van enkele Byzantijnse kerken. Ook is er een moskee en de overblijfselen van een paleis uit de Umayad periode. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de stad maar ook zie je de immense grote Jordaanse vlag van 128 meter al wapperen.

Magisch Petra

Voor velen de reden om naar Jordanië te reizen. Vanaf Amman neem je de bus die je binnen drie uur naar Petra brengt. Dit wereldwonder wil je gewoon gezien hebben. Meer over Petra lees je hier.

Walk through the desert on a camel with no name

Op anderhalf uur rijden vanaf Petra bevindt zich de Wadi Rum woestijn.
Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet en het is de grootste wadi in Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.
Zelf koos ik voor een verblijf in het Wadi Rum Full Moon Camp dat ligt op 15 km van het Wadi Rum Visitor’s Center. Het kamp is dichtbij de Small Rock Bridge en de Khazali canyon. 
Het is een traditioneel Bedouin kamp en vanuit hieruit kun je verschillende tourtjes doen. 
Of natuurlijk op eigen houtje de woestijn ontdekken. Neem genoeg water mee, en geniet!

Het kamp ligt aan de voet van de Umrashed berg die perfect te beklimmen is en je een van de mooiste zonsondergangen belooft.
’S Avonds krijg je een heerlijk vers maaltje, geniet je van een knisperend kampvuur en als je wat geluk hebt is er dan ook nog engel die je tot tranen toe weet te ontroeren op haar ukelele.
Slapen kan je onder de sterrenhemel of als het wat frisser is in je tent.

De onderwaterwereld van Aqaba

Wanneer je van de onderwaterwereld houdt dan moet je zeker naar Aqaba.
Was het bovenwater al zo prachtig, onder water zul je ook je ogen uitkijken.
Genoeg vissoorten, koraal en schildpadden kun je er spotten. Zelf heb ik mijn (eerste) duik genomen bij  het Camel Dive Center waar ik goed begeleid werd. Aqaba is nog niet bij veel toeristen bekend waardoor je de onderwaterwereld voor jezelf lijkt te hebben.
Kijk je naar de overkant dan kun je Egypte en Israël zien.

Dode zee

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld.
De concentratie zout is met 33% zo hoog dat je er moeiteloos in blijft drijven. Het ziet er vreemd uit, mensen die een boekje lezen, dobberen en zichzelf insmeren met de klei van de waterkant. Maar ontspannend en heilzaam is het zeker. 
Let wel op met (open) wondjes, en ga er niet met zojuist geschoren benen of andere lichaamsdelen in.
Het spreekwoord zout op de wonden strooien moet hier zijn ontdekt.

Klimmen en klauteren in Wadi muijib

Als je een beetje sportief bent en je houdt van een uitdaging dan is een tocht door Wadi Mujib iets waar je blij van wordt. Klimmen over watervallen, wandelen door een rivier, zwemmen, alles komt aanbod.
Je kunt kiezen of je dit zelfstandig wilt doen of onder begeleiding van een gids.
Er zijn behoorlijk wat obstakels waar je over heen moet klimmen. Gevaarlijke plekken zijn aangegeven door middel van bordjes en er zijn hulpmiddelen, zoals een touw, aanwezig waar je mee omhoog kunt.
Maar af een toe een pootje of kontje krijgen is voor de minder actievelingen geen overbodige luxe.

Het beloofde land, Mount Nebo

Toen beklom Mozes uit de velden van Moab de berg Nebo, de top van de Pisga, die tegenover Jericho ligt … En de Here zeide tot hem: Dit is het land dat Ik Abraham, Ismaël, en Jacob beloofd heb met deze woorden: aan uw nageslacht zal Ik het geven.Ik heb het u met uw eigen ogen laten zien, maar gij zult daarheen niet overtrekken. Toen stierf Mozes de knecht des Heren in het land Moab (Deut.34:1 , 4-5) ‘

Volgens de Bijbel is dit de plaats waar Mozes voor hij stierf, hij werd 120, uitkeek op het Beloofde land, nadat hij zijn volk veertig jaar lang door de wildernis had geleid. Deze plaats is van betekenis zowel voor joden als christenen als moslims.
Maar ook als atheïst kijk je je ogen uit. Want het landschap is hier adembenemend mooi!

Archeologisch hoogstandje Jerash

Deze stad wordt gezien als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is thans een uitgebreide archeologische site. Prima op een dag te combineren met Umm Qais.

Vervoer

Het bussysteem in Jordanië is prima te doen. In alle steden vind je een busstation waar vandaan je eenvoudig naar de grotere plaatsen in Jordanië kunt reizen. Je betaalt gemiddeld hooguit 1 dinar per uur.
De bus rijdt weg wanneer hij vol zit.

Wil je echt comfortabel reizen neem dan de Jett bus. Deze vertrekken meestal vanaf het Jett kantoor. Deze bussen zijn een stukje duurder en worden voornamelijk gebruikt door toeristen maar hebben wel weer een toilet aan boord. De bus vertrekt op een afgesproken tijd maar meestal erg vroeg, rond zes uur in de ochtend.

Een ander en veel gebruikt alternatief is een privé taxi. Als je de kosten met een groepje deelt en onderhandeld over de prijs dan is dit een luxueuze en fijne manier van transport. Dit kan bv. via Jordan Private tour.