Sinds jaar en dag stond er op mijn bucketlist dat ik eens een detoxkuur wilde doen.
Maar wanneer doe je nou zoiets?
Afgelopen week vond ik dat het moment daar was.
Wat meespeelde is dat ik net ben teruggekomen uit Jordanië met meer buikkramp dan mij lief is.
Bovendien werd het wel eens tijd om van de extra kilo’s die de lekkere Chang-biertjes, buckets, ijsjes, dizzy’s en andere dikmakers hebben achtergelaten af te komen.

Nu moet je om het beste resultaat te behalen een week van tevoren beginnen met het afbouwen van suikers, cafeïne en alcohol. Helaas, mission failed.
Mijn laatste dag bestond toch echt louter uit heerlijke latte’s, wijntjes en een curry als avondeten en kulfi (Indiaas ijs) toe. Want nu ik weer terug ben moest er toch gezellig bijgekletst worden. En ik ben nou eenmaal niet het type #fitgirl die haar avocado boven een pot Ben & Jerry’s zou verkiezen.

Dag 1 (di 18 juli)
Een dag van tevoren heb ik mijn sapkuur opgehaald bij Sajoer op de Botersloot.
Het bestaat uit zes flesjes groente- en fruitsappen en een gembershotje. Deze laatste meng ik in een fles Spa Rood met een schijfje citroen en een takje munt. Zo lijkt het nog wat.

De inhoud van het pakket zes flesjes van 250 ml en wisselt per dag maar het grootste aanbod bestaat uit;’Green monsters’ met daarin spinazie, appel, limoen, peterselie, komkommer en witte kool.
Oranje sappen die de naam ‘Anti virus’ hebben meegekregen met hierin wortel, sinaasappel, limoen en gember. Deze vond ik echter zo smerig dat die linea recta door het gootsteenpuntje is gegaan.
De ‘Energy’ met wortel, selderij, appel, limoen en gember.
Een ‘Almond milk’, voor mij was dit echt de kers op de taart! Een zoete sap met amandel, mineraalwater, kaneel, Himalaya zout, vanille en dadels.
De avonden worden afgesloten met een ‘Beet & Carrot’ met ingrediënten als wortel, bieten, selderij, peterselie, gember en limoen.

Maar bij een detox komen ook regels kijken. Zo moest ik me elke dag aan een vast ritme houden: ik heb elke dag zes sapjes (plus één gembershotje) gedronken, in dezelfde volgorde en tussen elk sapje zat zo’n twee uur. De sapjes zijn geen smoothies, maar genadeloze varianten.
Verder zoveel mogelijk water en groene thee drinken luidde het devies.

Deze eerste dag ging me goed af, alleen dacht ik de hele dag aan eten, en dan vooral aan gerookte kip, iets dat ik normaliter niet dagelijks eet.
Ik realiseer me dat eigenlijk een groot deel van de dag uit eten bestaat, je bedenkt wat je wilt eten, gaat naar de buurtsuper, dan sta je te zwoegen in de keuken en daarna wacht de vaat op je.
Ook social media maakt het me niet gemakkelijk. Iedere minuut zie ik wel online vrienden een Gin Tonic wegtikken of een variatie op #foodporn voorbij komen.

Dag 2 (woe 19 juli)

Ik voel me beroerd: spierpijn, duizelig en een ongelofelijke hoofdpijn. Dit is vast het gedeelte van de detox waar al het ‘gif’ naar buiten komt. Gek genoeg heb ik nog steeds geen honger. Alleen het lege gevoel zeurt. 
Ik ben de hele dag te lamlendig om iets te ondernemen en ik besluit midden op de dag een dutje te doen.
’S avonds spreek ik af op het terras en geniet van mijn Spa Rood terwijl mijn vriendin zich te goed doet aan een cheesecake. Ik ben trots op mijn eigen doorzettingsvermogen.

Dag 3 (don 20 juli)

De energie is terug, maar de hoofdpijn is gebleven. Normaliter zou ik dit gelijk bestrijden met een paracetamol of twee, maar dat is dit keer uit den boze. Water, water en nog eens water is de remedie, en inderdaad het werkt!
Ik ben de hele dag heel actief, koop nieuwe kleren voor mijn nieuwe baan en ruim oude kleding op, en ook maak ik mijn huis schoon. Het lijkt wel of ik zowel van binnen als van buiten bezig ben met een algehele reiniging.
Die avond ga ik vroeg naar bed en slaap ik heerlijk.

Dag 4 (vrij 21 juli)

Ik voel me kiplekker. Ik ben scherp, wakker, gefocust, en heb geen hoofdpijn meer.
Ik heb het idee dat ik scherper ben dan voor mijn detox. In de middag maak ik een heerlijke wandeling door het bos.
De rest van de dag hou ik me braaf aan mijn sapschema. 
Hoewel het een vrijdagavond is en ik normaliter in de kroeg zou proosten en de eerste bitterbal aan het wegwerken was lig ik nu in mijn hangmat met een boek.

Dag 5 (zat 22 juli)

Zelden ben ik zo energiek wakker geworden. De laatste sapdag is aangebroken en hoewel de smaak van het sap mij steeds meer tegen gaat staan ben ik hysterisch vrolijk.
Vandaag doe ik vast boodschappen voor mijn eerste dag vast voedsel en ik kijk er inmiddels ook wel naar uit.
Ik heb echt zin om te koken en heb zelfs kikkererwten gekocht zodat ik zelf hummus kan gaan bereiden. Daar ik voorlopig heb besloten niets meer uit pakjes te willen eten.

Conclusie

Ten eerste ben ik zo trots als een pauw dat ik het heb volgehouden.
Het was een uitdaging en het is me gelukt.
 Mijn buikje is iets platter, maar er heeft zich geen wonder voorgedaan. 
Het is wel degelijk een reset geweest om hierna bewuster met eten om te zullen gaan en mij te gaan focussen op de volgende challenge; fit en wel komend voorjaar de Everest Base Camp bereiken in Nepal. Want daar is het mij de komende periode om te doen!