Hoogteziekte heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof in de lucht (ijle lucht). Hoe hoger je je in de bergen begeeft, hoe minder zuurstof er in de lucht zit.
Vanaf 2500 meter gaan er dingen in je lichaam veranderen, je zult dieper gaan ademen en je gaat meer rode bloedcellen aanmaken. Na 3000 meter zal ook je hartslag omhoog gaan.

Verschijnselen die kunnen optreden zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en hartkloppingen. 
Negeer in geen geval deze symptomen en neem voldoende rust tijdens het klimmen.
Ook is het verstandig minimaal drie liter water te drinken.
Dat is behoorlijk wat, en hier kom je thuis vermoedelijk niet aan, maar dit kan je oefenen.
Roken, alcohol en cafeïne kan je het best vermijden. Hoogteziekte voelt namelijk al aan als een kater die je je ergste vijand nog niet toewenst.
Wat ook kan helpen is het kauwen van cocabladeren, deze smaakt heel bitter en komt het meest in de buurt bij die van zwarte thee. Of je kunt kiezen voor snoepjes met deze stof erin verwerkt.
Een erg populaire remedie onder een groot deel van de Zuid-Amerikaanse bevolking.

Zelf werd ik op een ochtend wakker in het Andesgebergte van Peru om naar het toilet te gaan. Ik deed het licht aan en zag mijzelf in de spiegel; lijkbleek met zwarte lippen en blauwe nagels.
In paniek zocht ik wat dokter Google hierover te zeggen had en begreep dat ik mijn laatste uur had geslagen.
Gelukkig viel het uiteindelijk mee en kon ik snel afdalen, maar de schrik zat er goed in.

Je zou eventueel voor vertrek bij je huisarts kunnen navragen of het gebruik van
acetazolamide (Diamox) interessant is. Hiermee kan je het optreden van milde en voor korte tijd ook ernstige symptomen voorkomen. Het versnelt de acclimatisatie, oftewel de gewenning aan hoogte. Het is géén geneesmiddel dat het effect van verblijven op grote hoogte tenietdoet.