Kashan, hier wil je heen!

Historical Houses

Op drie uur rijden van Teheran ligt Kashan. 
Een behoorlijk conservatieve stad, maar absoluut een bezoek waard.
Kashan staat bekend om zijn ‘Historical houses’, die je kunt bezoeken. Om ze allemaal aan te doen is wellicht wat veel van het goede, maar je kunt een passe-partout aanschaffen waarmee je o.a. toegang hebt tot het Sultan Amir Ahmad BathHouse, persoonlijk mijn favoriet, hier kan je letterlijk het dak op wat je een super uitzicht geeft over de oude stad.

How Bazaar!

Door zijn prachtige koepels heeft Kashan een van de mooiste bazaars van Iran.
Ook is het mogelijk om een tourtje te krijgen over de daken van deze bazaar, vraag bij je hostel na wat mogelijk is.

Tien kilometer vanaf Kashan ligt het stadje Noush Abad alwaar zich een ondergrondse stad bevindt. Deze is ruim 1500 jaar oud, en pas sinds een aantal jaar open voor publiek. Hier geen ellenlange rijen zoals de catacomben van Parijs, je maakt hier namelijk een grotere kans alleen te lopen.
Op paar minuten rijden hier vandaan vind je het dorpje Aran Va Bid Gol met zijn Holy Shrine.
Waar ik vreesde voor wéér een moskee maakte deze toch indruk op me om het feit dat deze ook onderdak bood aan hen die geen verblijfplaats hebben of enkel een uiltje wilden knappen.
Voor de moskee is een kerkhof voor de martelaren van de Irak/ Iran oorlog. Voor velen een oorlog die nog vers in het geheugen staat.
Iedere zondag komen familie van de nabestaanden nog bijeen om op dit kerkhof te picknicken. 
In deze moskee is wederom het dragen van een chador verplicht, maar deze worden hier bij de ingang verstrekt.

 

Walk through the dessert…

Vanaf hier is het nog een half uur rijden naar de Maranjab Woestijn.
Je kunt kiezen voor een halve dagtocht of een met overnachting waarbij je slaapt onder de sterren.
De halve dag tours zijn rond de zonsop- of ondergang, deze kan je bekijken vanaf een karavanserai, echt prachtig!
De zandduinen geven je het idee je totaal in niemandsland te bevinden, wel word je vergezeld door een kleine 4000 kamelen die hier in het wild leven. 
In de Maranjab woestijn ligt ook een zoutmeer, mocht je ooit in Bolivia zijn geweest dan zal deze wellicht wat tegenvallen, ik vond hem wel degelijk indrukwekkend.
Je kunt de tour doen op eigen gelegenheid en een taxi je laten brengen, zelf heb ik gekozen voor een halve dagtour via Kashantourism en deze kostte mij € 20,- dit was inclusief transport, eten en twee hele leuke gasten die je zorgen dat het je aan niets zal ontbreken.