Auschwitz, nooit weer!

Auschwitz, PolenAuschwitz, Polen

“Denk je dat we genoeg broodjes hebben?” vraag ik terwijl ik ijverig lunchpakketten voor mijn roomies aan het smeren ben.
“Omkomen van de honger zullen we in elk geval niet.”
Een ietwat ironische grap wetende dat we zo naar Auschwitz zullen gaan. Vermoedelijk zijn het de zenuwen.

De tour heb ik via SeeKrakow geboekt en kost €35,-
Stipt om 12.15 uur word ik opgehaald en de rest van de dag zal geheel volgens schema verlopen. Een overblijfsel aan de Deutsche Pünktlichkeit.
Je kunt er overigens ook op eigen gelegenheid heen, neem hiervoor vanaf het centrale station van Krakau, Kraków Główny, de bus. De trein nemen kan ook maar die doet er een stuk langer over.
Auschwitz ligt op 70 km van Krakau en je bent er in 1,5 uur.

 

Een warm welkom; ‘Arbeit Macht Frei’

Een grotere dystopie is er niet natuurlijk, de meeste mensen, voornamelijk Joden, Polen, Roma’s, homo’s, politiek gevangengen, etnische minderheden en Sovjetstrijders, zijn nooit meer vrijgekomen.

Gif

Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd.
1.1 Miljoen daarvan zijn om het leven gekomen, de meesten door vergassing.
Het eerste deel van de live rondleiding leidt door het Auschwitz Museum waar een tal van foto’s zijn gedocumenteerd, maar ook heel indrukwekkend zijn de wanden vol portretten van de slachtoffers.
Een zaal vol afgeschoren haar, gebruikte potten Zyklon B, een pesticide dat door nazi-Duitsland gebruikt werd in diverse gaskamerstijdens de Holocaust, slaapzalen, martelkamers en ovens waar de lijken uiteindelijk werden gecremeerd.

Dat dit nooit meer mag gebeuren

Een plek waar je maag zal samentrekken en je verontwaardigd achterblijft met de vraag; ‘hoe kunnen mensen in hemelsnaam tot zulke gruweldaden in staat zijn?’

We zijn 77 jaar verder en toch lijkt het wel alsof deze ellende is vergeten.
Mensen maken selfies tegen de barakken, en naast me loopt een jongen met een vintage legerjack, inclusief Duits vlaggetje.
Ik kan niks anders dan mijn hoofd schudden en hopen dat dit bezoek eenieder doet beseffen dat dit nooit meer mag gebeuren.

Birkenau

Auschwitz II was het vernietigingskamp, dat in 1942 officieel werd geopend.
Het kamp bevindt zich in Birkenau, de Duitse naam voor het Poolse dorpje Brzezinka ongeveer drie kilometer van Auschwitz I en besloeg een grote oppervlakte van 175 hectare.
Aangekomen in dit kamp voel ik ook hier een golf van misselijkheid opkomen.
De toegangspoort waar het treinspoor doorheen loopt, tientallen barakken, bunkers, allen bekend van films, foto’s of boeken. Een decor dat echt bestaat.
De plek die geliefdes uit elkaar rukte, man, vrouw en kind van elkaar deed scheiden.
Waar geen ruimte was voor humaniteit.