wie Isfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien!

Isfahan, IranIsfahan, IranIsfahan, Iran

Isfahan of Esfahan is in mijn perceptie een van de meest liberale steden die Iran rijk is.
Hoofddoekjes worden laag op het achterhoofd gedragen, er wordt geflirt, zien en gezien alsof het zomaar een avond aan de Seine zou kunnen zijn. Er wordt gezongen, geknabbeld aan maiskolven maar ook worden er stiekeme kusjes uitgewisseld. En ruik ik daar nou de lucht van cannabis?
Hier voel je hoe de jeugd wars is van de gevestigde orde, zijn ze klaar met het regime en willen ze maar een ding; leven! Het voelt hier letterlijk als wachten op een nieuw tijdperk waar weer alles kan en mag.

Under the bridge…

De bruggen over de Zayandeh Rud rivier stromen iedere avond vol met jong en oud en zijn ook echt een must visit in Esfahan. Een groot deel van het sociale leven van de Iraniërs speelt zich af rond deze bruggen. Althans, als er water stroomt! Want dat is niet altijd zo.
In het Zagros-gebergte is in 1971 de Zayandeh Rud Dam gebouwd. Door deze dam is het mogelijk om het water beter te verdelen en reguleren. Zo is er nu alleen water voor handen wanneer boeren het nodig hebben ook in de drogere periodes.
En zo wordt na mijn vertrek uit Isfahan letterlijk de stop eruit getrokken en zal deze rivier binnenkort geen water meer hebben.

Niet voor hen die pleinvrees hebben

Mocht je pleinvrees hebben dan is Isfahan misschien niet je favoriete stad.
Deze heeft namelijk een van de grootste pleinen ter wereld het Meidan Emam of het “Imam Plein.”
Aan dit plein liggen twee beroemde moskeeën: de Masjid-i-Sjah, en de Masjid-i-Sjeik-Lutfullah, een moskee met een beroemde blauwe koepel. Hier heb je een prachtige akoestiek en vele nemen dan ook even plaats op het “podium” wat geregeld tot kippenvel kan leiden.
Of mijn uitvoering van Guus Meeuwis en zijn bezongen nacht daar bij andere ook toe heeft geleid vraag ik mij ten zeerste af, maar rebels voelde ik mij wel.

Om dit plein heen is een immense bazaar maar ook is er genoeg vertier in het park.
Ga hier lekker zitten met een echt Perzisch ijsje en raak aan de praat de meer dan gastvriendelijke bevolking.
Binnen vijf minuten zat ik thuis bij een familie aan de thee, at de lekkerste koekjes en werd ik getrakteerd
op een muzikale noot van de jongste spruit.

Armeense pracht

In het zuiden vind je de Armeense wijk Nieuw-Julfa.
 Sjah Abbas I verplaatste zo’n 3000 Armeniërs naar Isfahan om de handel te bevorderen. Zij mochten daar hun religie belijden en bouwden onder andere de kathedraal Vank. Hiernaast heb je er een educatief museum dat zeker de moeite waard is. 
Loop wat verder de wijk in en geniet van het heerlijke Armeense eten wat weer ontzettend afwijkt van de Iraanse keuken.