Ga in Yazd terug in de tijd!

Yazd, Iran

Daar mijn nachtbus vanuit Shiraz om zes uur ’s ochtends al arriveert in het conservatieve Yazd heb ik het geluk de stad te zien ontwaken in haar ochtendgloren.
Het Friendly Hostel bevindt zich midden in het oude centrum en doet zijn naam absoluut eer aan.
Omdat mijn kamer nog moet worden schoongemaakt mag ik nog even een uiltje knappen op een van de tapijten en daarna aanschuiven aan het ontbijt. Het mag me hier werkelijk aan niks tekort komen.

Slapen onder de sterren

Op een minuut lopen vanaf dit hostel kan je je opgeven voor de “Free walking tour” die je door het oude centrum leidt. Een waar wirwar van lemen huizen en nauwe straatjes.
De Masjed Jameh Mosque springt het meest in het oog met haar twee schitterende blauwe minaretten en daarachter een koepelcomplex. In de avond wordt deze prachtig blauw verlicht. Ga dan bij het Orient Hotel op het dakterras zitten en kijk je ogen uit bij het zien van zoveel schoonheid.
Je kunt hier heerlijk eten, en voor nog geen tientje kan je hier ook slapen onder de sterrenhemel.
Het Amir Chakhmaq Complex is ook al zo’n juweel. Maar goed, na tien dagen Iran kan ik nauwelijks een plek opnoemen die niet prachtig is.

Na de dood, er is leven, er is leven na de dood…

Yazd is het centrum van het moderne Zoroastroisme en daarom vind je hier zoveel religieuze bezienswaardigheden van terug in de stad. In het kort is het zoroastrisme een religie die oorspronkelijk afkomstig is uit Perzië en vormen zij heden ten dage een kleine minderheid in Iran. De stichter van het zoroastroisme is de mythische profeet Zarathustra of Zoroaster, die ergens rond de 10de eeuw voor Christus moet hebben geleefd in het oosten van het tegenwoordige Iran of Afghanistan. Zijn leer is samengevat in het heilige boek de Avesta. Deze leer wordt gekarakteriseerd door een sterk dualisme tussen goed en kwaad. Ook geloven zij dat er leven is na de dood. (bron: Wikipedia)

Zo vind je o.a. in Yazd de Fire Temple, een oude zoroastriaanse tempel met hierin een vuurtje dat brandt sinds het jaar 470 na Christus. Een andere plek die gebonden is aan deze religie is de Tower of silence. Doden werden niet begraven, maar in deze torens geplaatst als voer voor de gieren.

Chak Chak

Mijn hoogtepunt van Yazd bevond zich buiten de stad en bracht mij door de woestijn naar het zoroastriaans heiligdom Chak Chak, Meybod en oasedorp Kharanagh.
Voor nog geen 16 euro word je op sleeptouw genomen en geniet je zes uur lang van het serene uitzicht. Let wel de tocht naar Chak Chak is een behoorlijke klim in de bloedhitte, maar het is het meer dan waard!

 

Heb je aanvullingen of ben ik iets vergeten? Laat het weten op social media of hieronder in een reactie!