kleurrijk Shiraz, deze moet op je bucketlist

Shiraz, Iran

Shiraz is een van de steden die al sinds jaar en dag op mijn bucketlist prijkt en wel vanwege de bekende roze moskee oftewel de Masjed-e Nasir al-Molk. Een van de mooiste moskeeën van Shiraz door zijn prachtige glas-in-lood-ramen waar ’s ochtends vroeg de eerste zonnestralen doorheen schijnen.
Daar ik maar kort de tijd had heb ik deze ’s middags rond vier uur aangedaan. Nog steeds een fraai bouwwerk en je loopt de hordes Chinese toeristen mis die zich in het ochtendgloren met groothoeklenzen zich staan te verdringen voor de mooiste kiekjes.

Dichterbij de dichter

Een graftombe gewijd aan de dichter Hafez. Waar wij in Nederland niet zo snel iemand zouden eren op een immens voetstuk, zelfs geen Johan Cruijff of Andre Hazes, is het hier nog iedere dag een komen en gaan van Iraniërs die hem bezoeken. Zijn gedichten vinden nog steeds gretig aftrek en blijven mateloos populair. 
De tombe ligt in een prachtige tuin met daar om heen tal van souvenirwinkeltjes en een heerlijk ijsco-winkel, maar het echte hoogtepunt is de fotoshoot die je hier kunt doen.
Geheel in Iraanse klederdracht word je hier vastgelegd door een aantal pittige tantes die je met brute hand aankleden, en in de juiste positie weten te zetten. Tegenspraak wordt niet geduld wat tot hilarische taferelen leidt.

 

Shiraz heeft voldoende bezienswaardigheden voor een aantal dagen.
Zoals de Eramtuin, weeral een prachtige tuin om een paar uur te vertoeven en rond te struinen in het Qavamhuis dat in het midden van de tuin staat.

Shiraz deed ik met een vrouwelijke gids die ik boekte vanuit mijn hostel. Haar naam is Malihe Ghaderipou en zij wist met zoveel enthousiasme van de hoed en de rand te vertellen over al deze prachtige gebouwen.

Water bij de wijn

Natuurlijk heeft ook Shiraz weer een pracht van een bazaar met in het midden een fijn plein om uit te rusten. Hier geniet je van een faloodeh, perzisch ijs op basis van rijstnoodles en rozenwater.
Overigens heeft Shiraz een tal van heerlijke restaurants maar met stip stond de Dizi, een stoofpotje met meestal lamsvlees, witte bonen, ui, aardappel tomaat en gedroogde limoen, bij Niayesh op nummer een.
Helaas niet in combinatie met een glas Shiraz wijn daar de druif hier wel vandaan komt wordt deze geëxporteerd naar andere landen waaronder Frankrijk alwaar ze er wijn van maken.

Persepolis

Een van de belangrijkste archeologische vondsten sinds 1930; Persepolis. Bij de archeologische opgravingen in en rondom Persepolis zijn geen woonhuizen gevonden.
Ook als je niks met geschiedenis hebt is het interessant om hier een bezoek aan te brengen. Ga wel in de ochtend anders bestaat de kans dat je door de hitte wordt bevangen.
Je kunt dit prima combineren met een andere archeologisch hoogstandje Naqsh-e Rustam. Ook wel de Necropolis’ van Persepolis, hier is ongeveer 3000 jaar geleden door de Achaemeniden begonnen met het uithouwen van een aantal koningsgraven.
Vanaf Shiraz ben je hier in ongeveer drie kwartier met de taxi.