Wat is er nou fijner dan op reis te genieten van een goed boek?! Ineens heb je tijd over om heerlijk te lezen op het strand, in de bus, of andere gewoon als je even een moment alleen wilt zijn. Deze boeken zijn zelf mijn favorieten en heb ik ter voorbereiding of tijdens mijn reizen gelezen. Sommige enkel vermakelijk andere absoluut informatief en geeft je een beter inzicht in het betreffende land.

In dit boek beschrijft Iris Hannema haar reis naar de eilanden in de Stille Oceaan, van de Salomonseilanden tot Hawaï. Op Vanuatu overleeft ze de verwoestende cycloon Pam, in Nieuw-Caledonië dreigt een rassenoorlog, in het Koninkrijk Tonga ontmoet ze de koning. Los van al het avontuur weet ze je te raken, en voelen haar emoties alsof het die van jou zouden kunnen zijn. Een boek der herkenning voor iedere solo avonturier(ster)!

Dit is het eerste boek van Iris, naar mijn smaak kwalitatief minder goed geschreven dan haar tweede boek, desalniettemin staan in hier wel behoorlijk veel praktische tips in en is deze ook een feest der herkenning met name voor hen die naar Zuid Amerika gaan of zijn geweest.

Het boek waar iedereen wel reiskriebels van krijgt. De 24-jarige Chris McCandless die naar Alaska gaat liften om daar de wildernis in te trekken. Zijn spaargeld heeft hij aan een goed doel geschonken en zijn familie laat hij in onwetendheid achter. Zijn hang naar ultieme vrijheid doet hem dit besluiten en een zwervend bestaan te gaan leiden. Uiteindelijk wordt dat hem noodlottig. Een boek om gelezen te hebben. Ook de verfilming met Soundtrack van Eddie Vedder is er een om bij weg te dromen.

Thomas schrijft vanuit Iran voor o.a. en The New York Times en heeft een wekelijkse column in de Volkskrant.
In Nederland is hij vooral bekend door de prijswinnende documentaire "Onze man in Teheran". Ook deze serie is er absoluut een om te kijken al voor je naar Iran gaat!

Een must read tijdens je reis naar Argentinië. Wellicht al bij je bekend door de musical van Andrew Lloyd Webber en later de film met Madonna in de hoofdrol. 
Maar wie was Eva Peron nu eigenlijk? In elk geval bloedmooi en legendarisch! Voor miljoenen arme mensen een muze, maar haar vijanden zagen in haar meer een dictator. 
Mocht je in Buenos Aires zijn breng dan zeker een bezoek aan het Evita museum in combinatie met de begraafplaats Recoletta waar zij ligt begraven.

Onlangs was ze in het televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld en daar maakte ze al een behoorlijke indruk op mij. Want hoe overleeft een meisje uit de achterhoek in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Samen met haar man Peter leeft ze zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Een boek over liefde, angst, alledaagse beslommeringen, maar vooral over een meid met ontzettend veel lef!

Een heerlijk boekje wat je met een paar uur uit hebt over Jelle Brandt Corstius die een roodtrip maakt met zijn vader in zijn fietstas. Elk voorjaar maakte hij een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Nu is zijn vader niet meer onder ons en fietst hij met de urn ruim 1600 km. Een prachtig reisverhaal!

Hoewel het officieel verboden is trekt Stephan Orth als couchsurfer dwars door Iran. Slaapt hij op Perzische tapijtjes en beleeft heerlijke avonturen. Ondertussen leert hij een land kennen dat heel anders blijkt dan het clichébeeld van een 'schurkenstaat'. Want de Iraniërs zijn namelijk ongelofelijk gastvrij. Ideaal ter voorbereiding op je Iran-reis. En ook als je thuis blijft een fijn boek omdat het genoeg vooroordelen weg neemt.

'The Motorcycle Diaries’ leest als een jongens dagboek. Che en Alberto Granado maakten een reis door vijf Latijns-Amerikaanse landen in de periode 1951-1952. Ze stapten op de motorfiets die al het al vroeg in de reis panne krijgt. Toch gaan ze verder door het doen van karweitjes en het meeliften met vreemden.
Niet alleen in Cuba maar ook in Argentinië en Bolivia kun je de zogeheten Che tours doen. Wat je ook van hem vindt, een mooie avontuurlijke man was het zeker.

Meer seks, drugs en rock 'n roll met een Zuid Amerikaans tintje zal je niet gauw vinden.
Een enkeltje Nieuwe Wereld, de gekte van Rio en de rust van Paraguay.
Hij wilde zijn verleden vergeten, zij zocht het ongrijpbaar avontuur. Het werd vuurwerk. Waan je in de Argentijnse pampa, de Chileense woestijn en de Boliviaanse Andes.

Mocht je overwegen vrijwilligerswerk (in Afrika) te gaan doen, lees dan eerst dit boek. Behalve dat ze heerlijk onderhoudend schrijft (lees ook eens Lust), is dit een uitermate geschikt boek als je nog twijfels waarom wel of niet te gaan. Guusje is net klaar met de middelbare school en wil iets van de wereld zien. Maar liever niet als toerist, ze wilt iets voor de wereld betekenen. Ontwikkelingswerk in Afrika..Hilarisch!

Als je van Parijs houdt dan moet je deze zeker lezen. Een van de beste schrijvers weet je als geen ander mee te voeren door een van de mooiste steden ter wereld. Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs. Hij komt op plekken waar gewoonlijk geen toeristen komen. Hij neemt je mee aan de hand en je waant je door deze prachtige metropool.