“Heb je soms de loterij gewonnen dat je zoveel reist?”
Een veel gehoorde vraag, maar helaas moet ik dit ontkennend beantwoorden. Maar dat maakt reizen met een gering budget zeker niet onmogelijk. Als je maar een beetje flexibel bent en de tijd neemt goed te vergelijken dan kun je soms honderden euro’s besparen.

Liften

Natuurlijk de goedkoopste en hiermee wellicht ook de meest avontuurlijke manier van transport is liften.
Ik heb het een paar keer gedaan, en vond het een van de leukste avonturen.
Luister hierbij wel goed naar je gevoel en neem geen risico’s als je het niet vertrouwd. Wel een heel mooie manier om de leukste mensen tegen te komen. Nadeel kan zijn dat je veel geduld moet hebben.

Bus

Als je bijvoorbeeld naar Antwerpen, Brussel of Parijs wilt, kijk dan eens naar de mogelijkheid die bussen je bieden. Zo zat ik laatst met de Flixbus voor €9,- in Antwerpen. Ze bieden ook de Interflix aan, 5 steden in Europa aandoen voor € 99,-!
Bovendien bespaar je de kosten voor een overnachting als je de nachtbus neemt.

Blablacar

Carpoolen voor lange afstanden. Het platform koppelt bestuurders aan meerijders. Na 10 jaar heeft BlaBlaCar 35 miljoen leden plus 22 deelnemende landen op de teller.
Ideale manier om goedkoop te reizen, de betaling gaat online via de app, je zoekt jouw bestemming en je maakt contact met de bestuurder. Andersom kan natuurlijk ook, je aanmelden als bestuurder en vindt iemand om mee te carpoolen. Zo bespaar je allebei kosten en denk je gelijk aan het milieu.

Uber en Grab

Grab is alleen te vinden in Azië, Uber wereldwijd in 579 steden.
Een stuk veiliger en goedkoper t.o.v. een gewone taxi. De app download je via je telefoon en je ziet gelijk wat de ritprijs gaat worden. De betaling geschiedt online via je creditcard.

Vliegen

Hiervoor geldt vooral hoe flexibeler, zowel qua vertrekpunt als qua data, hoe goedkoper het is. Boek je ticket bijvoorbeeld vanaf Brussel, Frankfurt of Düsseldorf. Het komt regelmatig voor dat tickets vanaf hier goedkoper zijn dan Schiphol. Je kunt ook proberen om heen of terug te vliegen vanaf een andere bestemming. Dit wil ook weleens in de kosten schelen.

Ik boek het liefst via de luchtvaartmaatschappij zelf en hou vooral veel nieuwsbrieven en social media in de gaten. Hier worden aanbiedingen veelal als eerste gecommuniceerd.

Zo ben ik er als eerste bij wanneer KLM met zijn Werelddealweken komt, deze is meestal rond september en in december/januari. 
AirAsia heeft een paar keer per jaar de Big Sale, deze is wel alleen binnen Azië en of naar Australië vanaf Azië.

Vliegen op dinsdag is meestal goedkoper dan op vrijdagavond.
Kijk ook eens welke vliegtuigmaatschappijen er vliegen in het land waar jij heen wilt. Deze lokale maatschappijen kunnen aanzienlijk goedkoper zijn dan de geijkte spelers.

Zoek een ticket in andere valuta’s.
Als de valuta van je land momenteel sterk is in vergelijking met anderen over de hele wereld, zoek dan vliegtickets in een land waar de valuta zwakker is. Ook dit trucje kan je zomaar enkele tientjes schelen.

Vergelijken kan op Cheaptickets, Skyscanner of AZair deze vindt budgetvluchten rond Europa, Middellandse Zee en Azië.

Varen

Findacrew. Werk op een boot. ’s Werelds grootste online marine bemanning en bootnetwerk.
Vind een leuke kapitein en bied je aan voor werkzaamheden aan boord en ondertussen vaar je naar een (exotische) bestemming.