Ultieme roadtrip door Salta

Argentinië is een van de meest diverse landen en heeft dan ook werkelijk alles. De heerlijke stad Buenos Aires, de studentenstad Cordoba, de prachtige wijnvelden van Mendoza, de watervallen in Iguazu en de gletsjers in het zuiden van Patagonië. Maar wat zeker niet vergeten mag worden tijdens je rondreis door Argentinië is de provincie Salta.

Salta ligt tussen de groene heuvels aan de voet van het Andesgebergte in het westen van Argentinië. 
Mijn reis begon uiteraard in de gelijknamige hoofdstad van deze provincie; Salta. 
Je kunt vanaf hier een auto huren om de omgeving te ontdekken, de bus nemen of zoals ik deed meeliften.

Het koloniale Salta

Je kunt niet anders dan een beetje verliefd worden op Salta. Hoewel deze stad niet te vergelijken is met Buenos Aires, zelfs de mensen zien er hier anders uit. Je ziet nog duidelijk de invloeden uit het Inca tijdperk terug op de gelaten.

9 De julio, het centrale plein met prachtige decoraties en de Kathedraal van Salta aan de overkant is echt het bezoeken waard. Er omheen vind je genoeg terrassen en barretjes waar je kunt genieten van een Salta biertje en een empanada.
Ga zeker naar de overdekte markt Calle San Martin voor souvenirs en om inkopen te doen als je ’s avonds een maaltje in elkaar wilt flansen.

Salta heeft een interessante geschiedenis en een prachtig museum over de Inca cultuur, MAAM – Museo de Arqueologia de Alta Montana de Salta waar de gemummificeerde lichamen van drie kinderen worden tentoongesteld.

Als je van prachtige uitzichten houdt, neem dan de kabelbaan naar San Bernardo of loop de 1070 traptreden naar boven. ‘

 

Slaperig Cachi

De eerste stop vanuit uit Salta is die in Cachi. Om deze stad te bereiken neem je de bergpassen van La Cuesta del Obispo, waarvan de piek 3348 meter bedraagt. Hierna rijd je door het Parque Nacional Los Cardones, een nationaal park met reusachtige cactussen en vervolg je de route door de dorre woestijn. Je bent er in een paar uur.

Cachi is een klein stadje in de provincie Salta en zit aan de noord zijde van de Calchaquí Valleys. 
Het is een slaperig stadje die een paar straten telt en weinig meer heeft dan de plaatselijke supermarkt, een prachtig pleintje en een meer dan geweldige wijnbar. Prima om je een avondje te vermaken.

Wijn ijs proeven in Cafayate

Vanaf Cachi is de tocht naar Cafayate wat spannender. Gezien er weinig bewegwijzering is en ik echt geen idee had of we nog wel de goede richting op gingen was deze weg goed voor een aantal paniekaanvallen.
Want natuurlijk geheel onvoorbereid op weg gegaan; geen water, geen extra benzine, en een weg die je het idee geeft dat je je op de maan bevindt.
De weg naar Cafayate loopt door de Quebrada de las Conchas, een nationaal reservaat.

Vergeet voor je aan deze tocht per auto begint niet te tanken. Lonely planet waarschuwt hier al voor, maar sommige adviezen zijn er natuurlijk om in de wind te slaan. Deze echter niet. Tankstations zijn er zeker maar de vraag is meer of ze  genoeg peut hebben.

Er is genoeg accommodatie in Cafayate te vinden, zelf sliep ik in Hostel El Ovejero.
Wat een ontzettend hippiesfeertje uitstraalt, en ik bij aankomst een pan spaghetti en een fles wijn in
mijn armen geduwd kreeg om zo nog uren naar gitaar getokkel te luisteren.

Cafayate staat ook bekend om haar wijn, ontdek de omgeving en loop binnen bij de tal van wijnhuizen om deze te proeven. Mocht je nog niet genoeg wijn op hebben dan is er een kleine ijswinkel naast het centrale plein, waar je wijn-ijs kunt proeven! En eerlijk, ook deze is weer prima binnen te houden.

 

There’s colors on the hill; red, white en blue

Jujuy is een van de langste uitstapjes die je vanuit Salta kunt ondernemen maar de uitzichten alleen al zijn de lange dag waard. Nog langer werd deze door een van de demonstraties die de Argentijnen hielden en waar ze zo dol op zijn. Straten lagen ’s avonds bezaaid met brandende autobanden.

Op weg naar de El Paseo de los Colorados, dat is een 3 kilometer lange weg die de Purmamarca-rivier volgt en je brengt naar de stad met dezelfde naam. Purmamarca staat bekend om haar kleurrijke heuvel, El Cerro de Siete Colores.

De heuvel zit vol met kleuren als roze, wit, bruin tot paars, oranje en groen, een waar kleurenpallet!
Vanaf hier klim je verder naar Altos de Morado, het hoogste punt  ligt op 4.170 meter. Dus vergeet hier vooral niet op je cocabladeren te kauwen! Je kunt nu je route vervolgen naar Salinas Grandes, een zoutplatform dat door de provincies Salta en Jujuy wordt gedeeld. Het zoutplatform strekt zich uit voor 215 vierkante kilometer en ligt op 3.400 meter boven zeeniveau.
Mocht het je niet lukken de Uyuni Salt Flats in Bolivia aan te doen, dan is dit een goede tweede.

Praktische zaken

Wanneer je op reis gaat naar Argentinië heb je geen visum nodig als Nederlander.

Wel een paspoort dat ten minste zes maanden geldig is. Bij aankomst in Argentinië krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart, deze moet je aan eind van je reis weer inleveren. De geldigheidsduur hiervan is 90 dagen.

In Argentinië betaal je met de Argentijnse Peso.

Je kunt in Argentinië gebruik maken van je pinpas, zo zijn er op vele plekken ATM’s te vinden waar je geld kunt opnemen. Mocht een winkelier niet genoeg wisselgeld hebben sta dan niet vreemd te kijken als je in plaats van geld een aantal snoepjes terug krijgt!

Vluchten naar Buenos Aires zijn niet heel goedkoop, KLM vliegt rechtstreeks, reken op een vlucht van ruim twaalf uur. Vanaf BA vlieg je in een uur naar Salta. Goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn Aerolineas Argentinas, Andes Líneas Aéreas en LATAM Argentina.

Een andere optie is de (nacht)bus. Zie meer hierover op http://www.plataforma10.com.ar/pasajes-micro

Beste reistijd

Het weer in Salta en omstreken is over het algemeen erg aangenaam. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden en in de winter is dit 11 graden. De zomermaanden zijn december, januari en februari.