Tips voor Colombia

Door series als Narcos van Netflix en de verbeterde veiligheid, groeit de populariteit van Colombia als vakantie en backpackbestemming. Tijd om wat praktische informatie op een rij te zetten, die handig kan zijn als je een reis naar Colombia op de planning hebt staan:

Is Colombia veilig?

Natuurlijk heeft Colombia de naam onveilig te zijn, denk aan kidnapping, de Farc en Pablo Escobar. Ik moet zeggen dat ik mij op een paar kleine uitzonderingen, geen moment onveilig heb gevoeld. Wel heb ik mij afgevraagd of ik er goed aan deed toen ik in Santa Marta een taxi instapte en mij opviel dat de chauffeur geen achteruitkijkspiegel had. Bij iedere kruising stopte hij om een kruisje te slaan om alvorens weer een dot gas te geven. Maar andere keren kreeg ik een dikke knuffel van een overenthousiaste taxichauffeur en in Medellín ontpopte de rit in een waar salsa feestje.

 

Wees je ervan bewust dat het land nog steeds corrupt is, en dat cocaïne op iedere hoek van de straat tegen een spotprijs wordt aangeboden. En zie je een agent een wapen trekken, schrik dan niet, het is vermoedelijk gewoon automatisme! Maar wat vooral opvalt zijn alle verbeteringen die zijn getroffen in de afgelopen jaren om het toerisme te bevorderen. En wat meewerkt is dat de Colombiaan een van de meest lieve en gastvrije mensen zijn die je op reis kunt treffen. Ik vermoed dat Colombia binnen een paar jaar in de top 3 van populairste bestemming zal verschijnen.

Spaans is de taal van Colombia

In het gehele land wordt Spaans gesproken. In het uiterste noorden, richting Punta Gallinas bevindt zich de Wayuu stam, zij spreken een eigen taal, het wayuunaiki. Als je geen Spaans kan, is het wellicht handig om een woordenboekje mee te nemen!

Met het vliegtuig

Naar de hoofdstad Bogota vlieg je met KLM in 10 uur, ook is het mogelijk om vanuit Amsterdam door te vliegen naar Cali, de stad van de salsa!

Deze backpackroute wil je doen

Hier vind je 11 highlights die eigenlijk niet mogen ontbreken op je route door Colombia.

1. Bogota
2. Villa de Leyva
3. San Gil
4. Santa Marta
5. Minca
6. Taganga
7. Tayrona Park
8. Punta Gallinas
9. Cartagena
10. Medellin
11. Guatape