Wanneer ik niet op reis ben dan droom ik erover, lees of kijk films.
En ja, dan natuurlijk wel liefst reisfilms, documentaires of roadtrips. Niet alleen de geijkte, maar oh zo prachtige Into the wild, maar bijvoorbeeld ook "The Road to Mandalay" waar ik met kippenvel de bioscoop uit kwam.

Wat is jouw favoriete reisfilm?

Twee Amerikaanse backpackers Paxton en Josh zijn in Amsterdam op zoek naar wiet en onze Red Light District. Ze ontmoeten er IJslander Oli en gaan met z'n drieën verder. De Russische Alexei adviseert hen een andere vakantieplek, namelijk Slowakije waar genoeg gewillige vrouwen zijn, "vanwege de oorlog". Ze nemen gelijk de trein naar Slowakije. Heerlijke horror waarna je zeker nog een paar keer achterom in je dorm zult kijken!

Op basis van een waargebeurd verhaal volgt deze film Christopher McCandless als hij probeert zijn materiële leven te vergieten en in contact te komen met het echte leven en de natuur. Na het afstuderen van de universiteit begint Christopher een reis door de VS voordat hij in Alaska wordt beëindigd. De film is een pittige herinnering dat we allemaal ons leven een beetje kunnen vereenvoudigen en gewoon moeten genieten van het leven. Als je na het zien van deze film nog steeds niet wilt reizen kan je inderdaad maar beter thuisblijven.

Toegegeven de cast bestaat uit louter mooie mensen, maar de film is ook nog eens leuk om naar te kijken.
Twee hartsvriendinnen reizen samen naar Barcelona om er de zomer door te brengen. Vicky gedijt bij zekerheid en wil haar studie afmaken voor ze met haar verloofde trouwt. Cristina heeft nog geen idee wat ze met haar leven wil en kiest voor passie en avontuur zonder verder te kijken.

Heerlijke Mexicaanse film. Twee tieners vallen voor Luisa, de vrouw van hun neef. Ze ontdekt dat haar man is vreemd gegaan en besluit met de jongens mee te gaan op deze sensuele roadtrip. Wanneer de vrienden erachter komen dat ze allebei met elkaars vriendin naar bed zijn gegaan, loopt alles volledig uit de hand.

Bij het zien van de trailer kreeg ik het al te kwaad, laat staan de rest van de film.
Tom Avery krijgt op een dag het bericht vanuit Frankrijk dat zijn zoon Daniel bij een storm in de Pyreneeën is omgekomen. Hij besluit naar Frankrijk te reizen, waar hij er achter komt dat Daniel was begonnen met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Hij besluit zelf de route uit te gaan lopen.
Hierna wil je zeker ook zelf aan deze wandeltocht gaan beginnen!

Mijn favoriete film over deze waanzinnige stad. Alle clichés komen aan bod, maar het maakt niet uit. 
De film volgt Gil, een schrijver op vakantie met zijn verloofde en haar familie. In het holst van de nacht wandelt hij door de straten van Parijs voordat hij in een terug de tijd in wordt geslingerd naar de twintiger jaren om daar de beroemdste mensen van die tijd te ontmoeten.

Een heerijk jongensfilm die zich afspeelt in Zuid-Amerika. Hier wordt Che Guevara gevolgd van arts tot revolutionair. Je kunt je vergapen aan prachtige beelden uit Zuid-Amerika, van de woestijnen tot het regenwoud. Na het zien wil je gelijk op een motor stappen en een enkeltje Zuid Amerika boeken!

In deze boekverfilming besluit Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail te bewandelen. Een nieuw begin van haar leven; ze kickt af van de drugs, probeert met de dood van haar moeder om te gaan en met haar huwelijk dat gestrand is. Een heftig en emotioneel verhaal wat je steeds doet afvragen hoe therapeutisch reizen daadwerkelijk is.

Walter Mitty is een foto editor die werkt voor LIFE Magazine. Z'n grootste hobby is wegdromen achter zijn bureau tot hilariteit van zijn collega's. Maar helaas houdt dit hem ook tegen om werk te maken van zijn droomvrouw die ook werkt bij LIFE Magazine. Walter krijgt de kans om zichzelf te bewijzen wanneer het negatief van een belangrijke foto verloren dreigt te gaan en hij deze terug moet vinden.

Als je net als ik herkend word door het personeel op Schiphol dan weet je dat je veel reist. Wellicht nog niet zo veel als Ryan Bingham, maar toen ik deze film zag, bleken er wel wat overeenkomsten te zijn. Hij is een man die zich thuis voelt op luchthavens en vliegtuigen en is alsmaar onderweg. Confronterend? Ja, voor mij wel. 

Lost in Translation is een film over de eenzaamheid van twee personen die ronddwalen door Tokyo waarvan ze de taal niet spreken en de cultuur niet snappen. Maar omdat ze elkaars taal wel spreken, raken ze bevriend. Ze hebben elkaar nodig om weer grip om hun leven te krijgen. Herkenbaar voor iedere reiziger, nietwaar?

Richard (Leonardo in z'n heerlijke jongen jaren) is op reis in Thailand. Hij heeft zin in avontuur. Dan hoort hij een verhaal dat gaat over een eiland, een paradijs, dat zo goed als onbereikbaar is. Hij besteedt er niet veel aandacht aan, maar de dag erop vindt hij een kaart met instructies over het eiland...
De film speelt zich af op het Thaise eiland Koh phi phi lee.

Zo'n film waar je met samengeknepen billen naar kijkt. Aron Ralston is een klimmer en avonturier. Als hij naar de Blue John Canyon vertrekt, vertelt hij dit aan niemand. Wanneer hij deze bereikt daalt hij af in een smalle spleet. Als hij een grote steen pakt om zijn evenwicht te vinden komt deze los en valt hij samen met het rotsblok naar beneden. Pijnlijk om te aanschouwen, want spannend is het.

Twee jongens die opgroeien in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. Om de armoede te ontvluchten kiezen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf en de andere jongen drugsdealer. Waanzinnig goede film tegen de achtergrond van in mijn favoriete landen; Brazilië. 

De twee overburen Martin en Mariana wonen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hoewel hun paden zich regelmatig kruisen zijn ze zich nooit van de ander bewust. Beiden ontzettend zoekende. De stad is het die ze samenbrengt, maar die hen op afstand houdt.
Het decor van BA doet je weer wegdromen naar de Zuid Amerikaanse stad van de liefde.

Heerlijke roadmovie over een alcoholistische vader denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn familie wilt niet dat hij die lange reis van Montana naar Nebraska gaat maken om zijn prijs in ontvangst te nemen. Zijn zoon, voelt zich gedwongen om met hem mee te reizen en hem voor problemen te behoeden. Het al hun band ten goed komen.

Een van de films die mij kotsmisselijk achterliet in de bioscoop! Kippenvel!
Lianqing is een van de miljoenen Birmezen die Myanmar (Burma) ontvlucht op zoek naar een beter bestaan. Dit hoopt ze te vinden in Bangkok. Ze vindt er een baan, huis en de liefde die haar gezelschap hield tijdens tocht over de grens met Thailand. De weg zonder papieren is een martelgang en hangt van hoop en angst aan elkaar.

Moet je echt gezien hebben als je deze trip wilt gaan maken! Of misschien beter erna...
Roy en zijn vrouw Jessie gaan terug naar huis met de Transsiberië Express via Moskou. Onderweg ontmoeten ze twee backpackers die op wereldreis zijn. Als  Roy de trein mist na een korte tussenstop besluit Jessie om hem op te wachten op het volgende station samen met de twee nieuwe vrienden. Maar of zij nou echt het beste met hen voor hebben.... 

Na deze film wil je naar Brugge gaan! Niks meer, niks minder! 

The Salesman' volgt het stel Emad en Rana, dat gedwongen wordt hun woning te verlaten door gevaarlijke werkzaamheden in een aanliggend gebouw. Ze verhuizen naar een nieuw appartement in het centrum van Teheran. 
Geen roadtrip, wel een prachtige film met het decor van Teheran! Mocht je naar Iran gaan dan scoor je zeker met het deze film.