Buenos Aires, om verliefd op te worden!

Buenos Aires is voor mij een stad met de mooiste herinneringen. Niet zozeer omdat de stad prachtig is, nee hij is rauw, kleurrijk, geil, zuigt je op, maar alles zo sensueel en schoon dat ik zelfs bij het schrijven hierover weer kippenvel krijg.

Zodra ik om elf uur ’s avonds het vliegveld uit kom en een taxi neem naar mijn hostel in de wijk Palermo, ruik ik de heerlijke geuren vanuit de vele restaurantjes al. Het mag dan al laat zijn, hier begint het leven pas!
Terrasjes zitten bomvol!

Mijn hostel is gelegen in de wijk Palermo Soho, een fancy wijk vol designer boetiekjes, prullaria, galeries, musea, heerlijke restaurants, trendy bars, een top nachtleven en op vijf minuten van de metro die je zo brengt naar Avenida 9 de Julio, de breedste straat ter wereld.

Je wilt het vergelijken met de Champs-elysee in Parijs, maar nee, het is groter, breder en je wordt opgeslokt door de passie die de Porteños, zo noemen de inwoners zichzelf, uitstralen. Van alle kanten wordt er driftig getoeterd door de zwartgele taxi’s die je voorbij scheuren.

Mijn aandacht wordt getrokken door de beeltenissen van Evita Perón. Lachend kijkt ze naar  het zuiden van de stad waar de arme bevolking woont die deze dame als hun muze zagen.

Met samengeknepen billen steek je hier het kruispunt over  dat leidt naar de Avenida de Mayo, het politieke en sociale plein van de Argentijnen. Hier zijn nog regelmatig demonstraties voor het presidentieel paleis, de Casa Rosada. Ook is dit het plein waar de Dwaze Moeders nog elke donderdagmiddag aandacht vragen voor het lot van de vermisten uit de dictatuur (1976-’83).
Dit tragedie wordt overigens prachtig bezongen door Stings’ “They dance alone.”

 

LGTB, dans mee in de Gay Parade

Probeer je reis te plannen in november, niet alleen is het dan mooi weer, maar ook speelt het grootste straatfeest van het jaar zich dan af, de Gay Parade! Hier zie heerlijke latino’s in spandex dansend op versierde praalwagens met een goeie beat eronder. Genoeg ingrediënten voor een mooi feest!

Argentinië was het eerste land in Zuid Amerika waar het huwelijk tussen dezelfde seksen is toegestaan en waar de LGTB community compleet is geïntegreerd.

Tango is onvoorwaardelijk

Vergeet alle toeristische en te dure tangoshows en ga naar La Catedral!
La Catedral ligt verscholen en wat voor moois zich van binnen afspeelt verwacht je dan ook totaal niet.
Loop omhoog de trap op en je vindt een waanzinnig gave ruimte vol met graffiti, kunst en grote hanglampen.  Deze kathedraal herbergt jong en oud die hier komt om de milonga te leren en uit te voeren.
Hier komen bijna alleen maar locals en de meeste zijn echt goede tango dansers. Maar je voelt je hier ook als amateur meer dan welkom. Je raakt snel aan de praat, hebt zo een danspartner gevonden en drink er een lekker biertje.

Tussendoor word je vermaakt door prachtige optredens, melancholieke tonen komen uit de accordeons en je waant je voor even Maxima als er een traan van heimwee over je wang sijpelt.

Sensuele omarmingen in die van de mooie Argentijnen staan garant voor hete avonden!
Ook leuk aan het begin van de avond kan je een workshop volgen zodat je de beginpasjes alvast onder de knie hebt!
Club/bar La Catedral is open elke dag van 6 P.M. tot 4 A.M. De locatie is: Sarmiento 4006, Almagro, Buenos Aires. Voor meer informatie, ga naar hun website: www.lacatedralclub.com

Begeef je tussen de rijken in Recoleta

Deze wijk in het noorden van BA is die waar de rich and famous zich bevinden. Statige gebouwen, brede avenues, dames van weleer nippend aan hun koffie, winkelend in mooie designs. 
Maar Recoleta is vooral bekend om de begraafplaats waar o.a. María Eva Duarte de Perón (7 May 1919 – 26 July 1952). begraven ligt. 
Maar ook al heb je hier niks mee op, de begraafplaats zelf is indrukwekkend. Straten vol familiegraven in de vorm van kleine huisjes. Een plek die groot genoeg is om er te kunnen verdwalen. En heel, heel veel katten!

Cultuur snuiven in het Museo Evita

Dit museum is zeker een bezoekje waard, zij het niet heel groot is, wel de moeite rond te kijken en meer te weten te komen over deze iconische dame.
Dankzij Andre Lloyd Webber en Madonna is zij ook bij ons bekend, en in dit museum worden enkel haar positieve daden belicht. Wel is het interessant iets meer over haar leven te lezen al voor vertrek. Want dat Argentinië een rijke geschiedenis heeft moge duidelijk zijn!
Desalniettemin was Evita een stijlicoon en kan je je in dit museum vergapen aan prachtige foto’s, handtassen, jurken, hoedjes etc.
Lafinur 2988.

Kleurrijk La Boca

La Boca een regelrechte arbeiderswijk, stoer, rauw enerzijds. Anderzijds een gedeelte dat bekend staat om haar straten met gekleurde huizen, tango dansende stelletjes en mijn inziens te toeristisch. Let wel, de wijk staat niet al te goed bekend, en regelmatig zag ik beteuterde hoofdjes terug in het hostel vanwege een beroving. Je bent gewaarschuwd, en een oen als je met dure spullen hier gaat lopen.

Maar waar La Boca nog meer bekend om is; La Bombonera, het voetbalstadion van de gelijknamige club La Boca. Als ze thuis spelen, zorg dat je kaarten hebt, want dit wil je gewoon niet missen! Helaas heb ik dit wel gedaan, maar je moet natuurlijk gewoon een reden blijven houden om terug te komen naar deze metropool!

San Telmo op deze wijk kan je verliefd worden

De Jordaan van Buenos Aires, oftewel een echte volkswijk en tevens de oudste wijk van de stad. Hier vind je de tofste streetart, prachtige kerkjes en leuke cafeetjes voor je kopje koffie.
Je kunt hier struinen langs een tal van antiekwinkeltjes, en voor je dosis vintage ga je naar de overdekte mercado de San Telmo.
Maar het leukste is deze wijk op zondag tijdens de vlooienmarkt in La Defensa.
Het is hier een groot feest met optredens van straatartiesten en tangodansers.
Wil je weinig geld uitgeven maar toch een tangoshowtje mee pikken dan kan je dit doen op het Plaza Dorrego, koud biertje erbij en geniet!

El Ateneo ’s werelds mooiste boekwinkel

Ooit deed dit gebouw dienst als een theater; het Teatro Gran Splendid, nu herbergt het de mooiste boekwinkel die ik ooit heb gezien. Ik word al gelukkig bij een bezoek aan Donner, maar bij deze ging mijn hart toch echt sneller kloppen. De theaterstoelen zijn weggehaald en hebben plaatsgemaakt voor boekenplanken.
Het podium is nu een café geworden en in de late uurtjes zul je verrast worden door accordeonisten en Argentijnse muziek terwijl je door de boeken bladert.

 

Eten en drinken!

Wellicht hebben de Argentijnen niet het meeste uitgebalanceerde dieet, het is er wel een die ik jaren zou kunnen volhouden.
Om te beginnen de Argentijnse steak. Hoewel Buenos Aires vol zit met de lekkerste steakhouses is La Cabrera in Palermo echt wel een begrip. Je eet de Argentijnse steak direct van de grill met wat groente of salade en frietjes of een gepofte aardappel. Uiteraard drink je er een glas rode wijn bij!

Dulce de leche, het meest verslavende goedje aller tijden. Een caramelpasta die ze hier gebruiken voor koekjes, bv. de Alfajores, als smeersel op brood of verwerken in ijs. En ijs maken ook daar zijn Argentijnen zeer bedreven in.

Prima tussendoortje voor als je pas rond elf uur aan het diner verschijnt; empanadas.  Een maanvormig pasteitje dat wordt gevuld met kaas, gehakt, kip of groente. Ze worden gebakken of gefrituurd.

Het meest sociale drankje, Maté. Het is een soort groene kruidenthee dat wordt gedronken uit een kalebas met een rietje. De smaak van Maté is een behoorlijk bitter. Maté drink je met je maten, en iedereen lurkt uit hetzelfde rietje. Negen van de tien keer zal een Argentijn je graag een slokje uit zijn of haar beker aanbieden!

Praktische zaken

Wanneer je op reis gaat naar Argentinië heb je geen visum nodig als Nederlander.
Wel een paspoort dat ten minste zes maanden geldig is. Bij aankomst in Argentinië krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart, deze moet je aan eind van je reis weer inleveren. De geldigheidsduur hiervan is 90 dagen.

In Argentinië betaal je met de Argentijnse Peso.
Geld wisselen in Buenos Aires kan bij de bank of een officieel wisselkantoor, al is daar de koers vaak niet goed. In Calle Florida vind je een enorme hoeveelheid onofficiële wisselkantoortjes. Wanneer je door deze straat loopt hoor je overal ‘cambio’. Je krijgt hier een betere koers, maar het is niet uit te sluiten dat je vals geld terugkrijgt.
Je kunt in Argentinië gebruik maken van je pinpas, zo zijn er op vele plekken ATM’s te vinden waar je geld kunt opnemen. Mocht een winkelier niet genoeg wisselgeld hebben sta dan niet vreemd te kijken als je in plaats van geld een aantal snoepjes terug krijgt!

Vluchten naar Buenos Aires zijn niet heel goedkoop, KLM vliegt rechtstreeks, reken op een vlucht van ruim twaalf uur.