Heel veel goedkope hostels in Iran zijn er niet, maar gelukkig wel wat. Ik zelf reisde aan het einde van het hoogseizoen en begin van de Ramadan. In deze periode is op voorhand reserveren echt niet nodig en waren er genoeg kamers beschikbaar.
Overigens is het prima geaccepteerd om nog over de prijs van je bed te onderhandelen.
Op www.hostelsiniran.com vind je een aantal budget hostels per stad. Je hoeft hier geen administratiekosten voor te betalen, en zodra je een code per mail hebt ontvangen hoef je enkel nog je verblijf te bevestigen.

Reis je met een partner, vriend of vriendin van het andere geslacht en je wenst een privékamer geef dan aan dat je getrouwd bent.

Om de kosten nog verder te drukken raad ik je aan om gebruik te maken van Couchsurfing en je onder te dompelen in de Iraanse gastvrijheid. Maar ook op straat word je regelmatig uitgenodigd voor een kop thee of een slaapplaats bij de locals zelf.

Wil je tijd en geld besparen dan is de nachtbus ook aan te raden. Kies hierbij voor de VIP bus, je ligt dan goed en bovendien krijg je tussendoor nog een kleine versnapering.

Onderstaand vind je per stad een aantal hostels waar ik de nacht heb doorgebracht en tevreden over was.

Teheran

Teheran Seven Hostel
Prima hostel om je eerste dagen in Teheran  door te brengen. Op het dak is een terras waar je makkelijk in contact komt met medebackpackers.
Bovendien ligt het dichtbij het Golestan Palace, The Grand Bazaar of Tehran, The National Museum of Iran, etc. Ook is er op een paar minuten lopen een tweetal metrostations; Imam Khomeini Square en  het Mellat Metro Station.

Shiraz

Niayesh Boutique Hotel/ Seven hostel
Deze twee accommodaties liggen naast elkaar en maken gebruik van dezelfde binnentuin waar je heerlijk kunt eten. Vooral de Dizi, een stoofpotje met linzen en lamsvlees is hier echt een ontzettende aanrader!

Yazd

In het oude centrum vind je het Friendly hotel. Voor 10 USD per nacht heb je hier een goede nachtrust en krijg je een heerlijk ontbijtje met vers fruit, omelet en perzisch platbrood.
Bovendien is het personeel hier ontzettend behulpzaam en zal het je aan niks ontbreken.

Esfahan

Op stand genieten van je nachtrust doe je in het Kianpour’s historical residence. Hiervoor moet je iets dieper in de buidel tasten, maar dan voel je je wel een koning te rijk.

Kashan

Green House hostel. Voor 15 USD slaap je in een gezellig familiehostel in het midden van het centrum, op loopafstand van de prachtige bazaar.