Wat ik op reis leerde

MyanmarMyanmar

In mijn vorige blogs schreef ik het al eerder; ik heb zoveel geleerd de afgelopen maanden. Niet alleen omdat ik geheel op mezelf aangewezen was, maar ook omdat ik zoveel leerde van mijn omgeving. Dit waren mijn belangrijkste en meest waardevolle levenslessen.

1. Wees vriendelijk en lach!

Eenvoudiger dan je denkt, en het is nog gratis ook. Maar oké, nu begint het vast heel truttig te klinken; je krijgt er zoveel voor terug!
Als je de bus instapt zeg dan eens hardop gedag en lach vriendelijk.
Koop een rol koekjes en laat deze door de bus/trein/vliegtuig/dorm gaan. Of doe dit met een fles rum (niet in ieder land aan te raden overigens).
Stel jezelf voor aan degene die naast je zit, gegarandeerd dat mensen zich voor je open stellen en bereid zijn meer hun best voor je te doen.

2. Oordeel niet

Sta open voor de wereld en ga niet constant uit van stereotypen. Ga af op je eigen intuïtie, laat je verrassen en geloof niet alles wat er in de media staat.
Het gevaar bestaat dat je mensen bij voorbaat in hokjes indeelt.
Een mooi voorbeeld was mijn reis door Iran. Dit land zou gevaarlijk zijn, vol met IS-strijders en godsdienstwaanzinnigen zitten. 
Niets was minder waar. Ik kwam in een schoon, goed onderwezen land waar prachtige mensen wonen. En ja, een deel is inderdaad Islamitisch, maar een groot deel van de jeugd is dat niet en houden er soms nog meer atheïstische denkbeelden aan over dan ik.

Het is menselijk te generaliseren, en ik doe nog regelmatig hetzelfde. Maar hoe fijn is het dat ik mezelf vaak genoeg voor mijn kop mag slaan als ik er volledig naast blijk te zitten.

3. Laat je niet kisten

Er kan van alles gebeuren op reis en dan moet je soms stevig in je schoenen staan. Hoe vervelend kan het zijn als je om vier uur  s‘nachts slaapdronken uit je nachtbus komt gekropen en er staan een tal van taxichauffeurs aan je te trekken.

Of, zo gebeurde mij in Peru dat je ergens in een weiland wordt gedropt zonder geld. De pinautomaten waren al twee dagen buiten gebruik, en ik had letterlijk mijn laatste cent uitgeven aan een fles water omdat ik de nacht ervoor mijn afscheid met een aardige hoeveelheid tequila shots had gevierd.
Op zich geen ramp, ware het niet dat ik nog maar een uur de tijd had om mijn vliegtuig te halen.
Ook hier kon ik uiteindelijk vertrouwen op het goede van de mensheid want er werd van alle kanten een inzamelactie gehouden.
Er werd iemand van de weg geplukt en deze man heeft mij uiteindelijk maar net op tijd naar het vliegveld weten te brengen.

Dus ook al kom je in situaties terecht waarvan het huilen je nader staat dan het lachen, probeer het positieve ervan in te zien.
Betrek anderen in je verhaal en probeer rustig te blijven. Evalueer later met jezelf wat er anders had gekund en leer ervan. Er is altijd een oplossing, heus waar!

4. Heb geloof

Natuurlijk moet je niet te naïef zijn, en ook is niet iedereen te vertrouwen. Maar veel mensen bedoelen het goed en zullen je proberen te helpen.
Helaas ben ook ik een paar keer gerold van mijn mobiele telefoon, vaker aangerand dan mij lief is, en meer opgelicht dan ik had gewenst.
Maar dat alles staat nog niet eens in de schaduw van alle talrijke mooie mensen die mij met open armen ontvingen, uitnodigden, een arm om me heen sloegen of soms een simpel praatje met me maakten.5. Doelen & dromen

Regelmatig zeggen mensen tegen mij:  “je zal wel heel rijk zijn om dit te kunnen doen” of: “geniet er maar goed van, zo’n reis maak je maar een keer.”
Hoezo denk ik dan?”
Waarom zou je over twee maanden niet nog een keer voor een langere periode weg kunnen.
Wie heeft dat bepaald?
Zolang je je doelen maar goed voor ogen houdt en weet waar je het allemaal voor doet is zijn er helemaal niet zoveel barrières!

6. Kom met jezelf in het reine

“Dat jij dit durft.” Zo vaak hoor ik van mensen dat ze bang zijn om alleen te reizen, maar het is juist de beste manier om nieuwe mensen te ontmoeten. En met velen heb ik zelfs nog wekelijks of dagelijks contact!
Onderweg leer je jezelf beter kennen waar je niet alleen op reis maar ook in het dagelijks leven profijt van zult hebben. Vaak heel confronterend maar achteraf ben ik altijd ontzettend blij.