6 Redenen om wél solo te gaan reizen!

Peru

Toen ik tien jaar geleden besloot een vriendin op te zoeken die in haar eentje door Zuid Oost Azië aan het rondtrekken was, wist ik niet waar ik aan begon. De hele vlucht heb ik zitten huilen dat ik liever thuis op de bank met vriendlief zat. Het gevoel van heimwee wilde gedurende de hele week niet overgaan en ik heb besloten om mijn ticket om te boeken en diezelfde dag terug te vliegen.

Gelukkig heb ik mezelf later uitgedaagd om alsnog alleen te gaan reizen en maakte ik de ene mooie solo reis na de andere.
Nu, jaren later, had ik nooit gedacht dat ik zo verslaafd zou kunnen raken aan het gevoel dat alleen reizen met zich mee brengt. Een onbekende bestemming, andere culturen, vreemde geuren en nieuwe vrienden maken.
Gelukkiger kan je me niet maken.

1. Freedom!!

Alleen reizen betekent dat je helemaal in je eentje verantwoordelijk bent voor jezelf en je reis. Je hoeft met niemand te overleggen, je kan alles op je eigen tempo doen. Vroeg opstaan voor een zonsopkomst, of juist uren in je bed liggen ronken. Niemand die erover zal zeuren.
Toch dat ene stadje opzoeken of juist doorgaan naar de volgende. Niks geen compromissen sluiten, jij bepaald wat je gaat doen. Hoe fijn!

2. Zoveel mooie mensen

Zoals een andere backpacker laatst vroeg naar mijn familie en ik haar te kennen gaf deze niet te hebben antwoordde ze met de prachtige woorden; ‘alle reizigers zijn elkaars familie, en jij bent mijn zuster.’
En daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop! Zodra ik op Schiphol het vliegtuig instap op weg naar een onbekende bestemming ervaar ik pas het gevoel van thuiskomen. En dat gevoel bezorgd me nog iedere keer kippenvel.

Als je alleen op stap bent, dan is de drempel lager om op anderen af te stappen om contact te maken. Omgekeerd is het voor de ander ook makkelijker om met jou in contact te komen. Je wordt sneller door mensen uitgenodigd en iedereen is bereid je te helpen.

3. Alleen is niet alleen

Een veel gehoord argument is; ‘ik wil mooie momenten zo graag delen.’
Ik ook! En soms doe ik dat met mensen die ik niet ken, nooit meer zal zien, of soms gewoon met mezelf.
En als ik het echt kwijt wil dan deel ik het door middel van foto’s en verhalen.
Maar het is heel rustgevend als je jezelf kan aanleren dat je prima in je eentje van iets kunt genieten. Bovendien ervaart ieder het toch op zijn/haar eigen manier.

4. Meer zelfvertrouwen

Bij wat je ook doet tijdens je solo-reis: je bent op jezelf aangewezen. Natuurlijk is dat spannend, en je kunt ook nog eens niemand anders de schuld geven als je plan in duigen valt. Maar al snel weet je niet beter.

Je wordt er een ster in om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Je leert je eigen grenzen aan te geven en weet waar en hoe je aan je informatie komt. Wedden dat bij iedere reis en overwinning je zelfvertrouwen toeneemt?!

5. Geen ruzies meer

Er is niemand om onenigheid of ruzie mee te maken. Als je alleen reist heb je geen conflicten of irritaties
die je wel zou hebben als je met iemand anders zou reizen.
En mocht je reisgezelschap hebben gevonden waar het achteraf niet zo goed mee klikt dan is het fijn om je eigen pad weer te trekken in plaatst van mokkend de vakantie uit te zingen.

6. Je gaat gloeien van trots

Door alleen te reizen, ben je gedwongen om alles zelf te regelen. In het begin komt er veel op je af, maar als je zelf met succes je eerste reis hebt gemaakt en zelfvoorzienend bent geworden in het reizen, dan garandeer ik je dat je nooit meer iets anders wilt. Met een grote glimlach en gloeiend van trots!