NYC on a budget, yes you can!

“New York is stervens duur, fabel of feit?”

Start spreading the news, I’m leaving today

Om te beginnen het ticket, ik boekte deze twee maanden van tevoren. Op de heenweg vloog ik met WOW airline, terug met Norwegain Air. Totaal kwam dit uit op €340,-
Prima te doen mijn inziens.
Ik vloog op JFK, en vanaf daar kan je ’s nachts gratis met de AirTrain tot aan het Jamaica Station. Hier dien je over te stappen op de reguliere metro die je praktisch naar iedere uithoek van NY brengt.
Handig is om de gratis app NYC Subway te downloaden, deze vertelt je overzichtelijk welke lijn je het beste kunt nemen om van A naar B te komen.
Je kunt een metrokaartje per stuk kopen, maar veel goedkoper is het om een MetroCard aan te schaffen.
Dit is een stuk betaalbaarder, zo ben je maar $35,- kwijt voor zeven dagen en reis je onbeperkt met de metro.

I want to wake up in a city, that never sleeps

Overnachten kun je uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, maar erg veel goedkope opties zijn er niet.
Een uitzondering daarop vond ik het Q4 Hotel gelegen naast het metrostation Queens Plaza. Vanaf hier ben je met tien minuten in Manhattan.
Maar vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de wijk Astoria, dat in Queens ligt op nog geen twee metrohaltes.
Een opkomende wijk, met leuke record shops, biertuinen, parken en als je houdt van digitale media en films is het Museum of the Moving Image een “must see”.
Koop voor $5,- een bagel die zo groot is dat je er het idee hebt er maanden op te kunnen teren en slenter op een zondagmiddag door deze gezellige buurt.

Right through the very heart of it, New York, New York

De ideale manier om én vrienden te maken, én op een goedkope manier een stad te leren kennen zijn (wandel) tours. Hier geef je na afloop van de tour een fee naargelang jij dit waard vindt.

Zelf heb ik er een aantal gedaan via Free Tours by Foot waaronder de Graffiti tours door Williamsburg, Brooklyn en Bushwick waar een groot kunstenaars collectief zit, een tour door SOHO, Little Italy en Little China, en een door Harlem.
Deze laatste is echt een absolute aanrader waarbij je uitgebreid achtergrond informatie krijgt over de historie, de black culture en de romantiek achter de vele jazz barren en artiesten.
Sluit deze laatste tour af bij Sylvia’s Restaurant, the queen of Soul Food. Een hoofdgerecht kost hier tussen de $15 en $20,- en je zult hier je vingers aflikken, dat beloof ik je!

Eten is inderdaad niet heel goedkoop, aantrekkelijker kan ik het helaas niet voor je niet maken.
Mijn tips; gooi ’s ochtends een eierkoek of iets dergelijks in je mik die je nog even op Schiphol hebt gescoord.
Lunch uitgebreid, zo heb je in elk geval een goede bodem gelegd.
New York heeft tenslotte teveel goede restaurants om te gaan beknibbelen op een heerlijke maaltijd.
In de avond kies je een voor een paar dollar een pizza-punt of een taco en je buik is gevuld.

It’s up to you, New York, New York

Drinken kan je prima tijdens de happy hours. Daar cocktails over het algemeen dezelfde prijs als wijn of bier hebben lijkt me de keus snel gemaakt, toch?
Kies een leuke bar al dan niet met live muziek in de Village en je zult jezelf nippend aan de G&T meer dan vermaken.

Over muziek gesproken; de beste muzikanten heb ik gehoord terwijl ik ’s nachts op de metro aan het wachten was. Niet alleen is de akoestiek onder de grond prachtig, hier hoor je echt de talenten die niemand onberoerd laten.
Tot tranen toe geroerd stond ik naar gitaar getokkel te luisteren op Washington Square station, waar ik dacht in volledige anonimiteit. Echter bleek naast mij een man van middelbare leeftijd zijn waterlanders ook niet onder controle te kunnen houden waarop wij elkaar een blik der herkenning gaven en stoïcijns de andere kant op zijn gaan kijken.
Sommige momenten zijn tenslotte onbetaalbaar.

Cultuur snuiven.
Er zijn genoeg musea te vinden waar je kunt geven naar wat je het waard vindt,
zoals het American Museum of Natural History. Niet ieder museum hanteert dit, maar sommige hebben speciale dagen/ uren waar dit geldig is. Een kijkje op hun site kan je dus een hoop geld besparen.
Maar er is genoeg kunst te ontdekken zonder er voor te betalen. Zo zijn er in de wijk Chelsea tientallen galeries met contemporary art te vinden.
Plak er nog een wandeling over het High Line Park, een verhoogd stadspark over een goederenspoorlijn achteraan en je hebt je zonder ook maar een dollar te hebben uitgegeven prima geamuseerd!

These vagabond shoes, are longing to stray

Wil je nu toch het idee hebben dat je budgetair goed bezig bent geweest ga dan winkelen.
Nu zijn er weinig activiteiten waar je mij zo ongelukkig mee kunt krijgen, maar ik weet zeker dat er genoeg dames en heren zijn voor wie dit anders ligt.
Toch zwichtte ook ik uiteindelijk voor twee paar schoenen, geen sexy Louboutins a la Sex in the City’s Sarah Jessica Parker maar een paar Dr Martens en Convers gingen mee naar Nederland.
Hiermee bespaarde ik toch zeker €80,- ten opzichte van wat ik er in ons kikkerland voor zou hebben betaald. Tijdloos schoeisel is een investering, nietwaar?!

And find I’m king of the hill, top of the heap

En die helicoptervlucht dan? Ja, die was prijzig. Voor een vlucht boven “the Big Apple” betaal je
$180,- voor 10-12 minuten.
Maar je bespaart hiermee wel ellenlange wachtrijen en kosten die je zou hebben gemaakt als je naar het Vrijheidsbeeld was gegaan of voor je skyline foto’s het Rockefeller Center was bestegen.
En wie weet heb je net als ik de mazzel dat je een upgrade krijgt, zo werd mij de tour van $350,- aangeboden en vloog ik ruim 30 minuten boven de stad van de ongekende mogelijkheden.
Zwevend boven de Hudson, Frank Sinatra schallend door de cockpit doet een ieder zich toch onsterfelijk voelen?!