Rondreizen door kleurrijk Marokko

AsilahAsilahAsilahAsilahchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouenchefchaouen

Rondreis door Marokko

Na een koude winter was het tijd om een paar dagen te ontsnappen en mij weer eens in een heel andere cultuur onder te dompelen. En welk land leent zich hier nu beter voor dan Marokko.
Met nog geen 3,5 uur vliegen (vanaf Rotterdam naar Tanger en terug via Fez) waan je je in dit gastvrije en kleurrijke land.
Daarnaast biedt Marokko een prima klimaat waarbij ik in februari heerlijk van de eerste zonnestralen kon genieten.

Asilah, de witte stad

Asilah ligt zo’n 50 km ten zuiden van de havenstad Tanger en zal onze eerste stop zijn.
De stad staat bekend als een met de mooiste medina van Marokko en belooft tevens een kunstenaarsstad te zijn. Kortom een prima plek om er even voor om te rijden.

Eenmaal de medina binnen kan je niet anders dan je verwonderen aan alle mooie muurschilderingen, maar ook biedt de stad een groot aantal galeries die het werk van lokale kunstenaars verkopen.
Een goed moment om gelijk je afding-skills in de praktijk te brengen.

 

Binnen de stadsmuren kun je eenvoudig naar het uitzichtpunt lopen en je vergapen aan het geweldige uitzicht.

De stad ligt aan de zee en dat betekent een keuken vol heerlijke visgerechten. Ga zeker bij een van de oudste restaurants Casa Pepe eten en bestel een vis tagine of de paella.

Chefchaouen, de blauwe stad

Al jaren stond deze stad op mijn bucketlist en eindelijk was het zover. Vanaf Asilah reden we naar Chefchaouan en deze blauwe parel maakte al haar beloftes meer dan waar.

Over het hoe en waarom deze stad blauw is doen verschillende theorieën de ronde. Zo zou het zijn kleur te danken hebben aan de komst van de joodse vluchtelingen, anderen beweren dat het te maken heeft dat de kleur blauw de hemel symboliseert. Maar een ding is zeker, gelegen tussen de pieken van het Riff-gebergte maakt het deze stad uniek in vele opzichten.

We verbleven twee dagen in Chefchaouen en dat is wat mij betreft zeker aan te raden.
De stad zit vol met smalle steegjes en honderden winkeltjes waar ze snuisteren en souvenirs aan de man proberen te brengen.
Bovendien vind je hier aandenkens die je niet overal in Marokko vindt en liggen de prijzen hier iets lager.
Je vindt hier de mooiste kleden, geweven manden, schalen en aardewerk.

Niks is zo lekker om hier een paar uur voor uit te trekken en lekker rond te slenteren. Daarbij leent ieder steegje en pleintje zich ervoor om op camera te worden vastgelegd. Mijn fototoestel maakte in elk geval overuren.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Spaanse Moskee, de klim naar boven is zo’n 15 minuten. Uiteraard is het met zonsondergang een waar plaatje, maar ook op een rustiger moment van de dag is dit de moeite waard.
Nog niet genoeg vergezichten aanschouwd? Zorg dan in elk geval dat je een hotel met dakterras hebt met uitzicht over de stad.

Ontspannen in de Hammam El-Maslouhi

Na al het winkelen was het tijd voor wat ontspanning, oftewel voor een bezoek aan de hammam.
Je hebt meerdere keuzes en bedenk goed of je een toeristische  of de lokale variant wenst.
Wij kozen voor de lokale variant waarbij we van tevoren een scrubhandschoen en olijfzeep hadden aangeschaft.
Gekleed in enkel een string werd ik op een matje in een stomende ruimte gezet waarna er een potige dame met een grote emmer op mij afkwam en zij bruut de opperhuid van mijn lijf begon te poetsen terwijl haar tepel vrolijk op en neer op mijn hand bleef stuiteren.
Gelukkig besloot ze na deze martelgang mijn verkrampte spieren te masseren en mijn haren te wassen.
Eerlijk is eerlijk, mijn huid was na deze behandeling heerlijk zacht, maar een volgende keer kies ik absoluut voor de toeristische hammam.

Waar te eten in Chefchaouen?

Bij Cafe Clock, die je overigens ook in Fez vindt kan je heerlijk Marokkaans eten met een westerse twist.
De aanrader schijnt de kameelburger te zijn die ik toch aan mij voorbij heb laten gaan. Ook zijn hier dagelijks muzikale jamsessies.

Chez Aladdin biedt een prachtig uitzicht over het centrale plein en hier was de tagine met kip en limoen zeer smakelijk. Ook is Bab Ssour een prima eetzaakje met wat traditionelere gerechten op de kaart.

Na deze dagen brachten we onze huurauto terug naar Tanger waar we na een korte stop de trein hebben genomen naar Fez. De rit duurde zo’n 3,5 uur en voor een eerste klas kaartje betaalden we € 30,-

Dwalen in koningstad Fez

Fez is een van de koningssteden van Marokko. En ook hier zal je hoofdactiviteit dwalen door de medina zijn.
Deze stad heeft een prachtige architectuur en een typische bruine teint, waardoor ook deze stad weer enorm fotogeniek blijkt.

Waar Chefchaouen als een veilige bubbel voelde vond ik Fez in eerste instantie wat intimiderend overkomen.
Dit had veelal te maken met jongeren die achter je aan kwamen in de medina en je willen “helpen” om je de weg te wijzen. Uiteraard wordt hier geld voor geëist, en soms kan dit tot nare situaties leiden als hier geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt.
Overigens kun je ook in de medina prima op je Google Maps vertrouwen.
Maar ik zou je afraden om s’ avonds laat nog door de donkere steegjes te struinen.

Leerlooierijen

Er zijn verschillende leerlooierijen in Fez maar Chouara Tannery is de grootste en absoluut indrukwekkend.
Nu was ik er in februari en was het nog niet bloedheet, maar ik kan mij zo voorstellen dat de geur tijdens de zomermaanden erg penetrant is.

Rond de leerlooierijen zijn talloze shops waar ze goedkoop leren tassen, schoenen ed. verkopen.
Deze winkels bieden ook een uitkijkpunt waar je een uitzicht hebt over de leerlooierij.
Echter schijnen sommige hiervan er nogal schimmige en agressieve verkoopmethodes op na te houden.
Ga om die reden naar winkel nummer 10, te herkennen aan het grote nummerbord op de pui.
Na afloop kan je een tip van 10 dirham geven.

Bezoek de  koranscholen

Breng een bezoek aan de koranscholen Al-Attarine Medersa en Bou Inania Medersa deze zijn fraai versierd met mozaïeken en houtsnijwerk. De toegang is 20 dirham en hier zijn zowel mannen en vrouwen welkom.

Relaxen in de Bou-Jeloud-tuinen

Wil je ontsnappen aan de drukte van Fez, ga dan wandelen in de Bou Jeloud tuinen, net achter de Blauwe Poort. Een prachtige stadstuin vol fonteinen, palmbomen en vogels zijn een heerlijke oase om weer op adem te komen.

Andere fijne plekken om je even terug te trekken en vooral te genieten van fantastisch eten zijn;
The Ruined Garden en Jardin Des Biehn.
Voor Marokkaanse begrippen iets duurder, maar nog steeds eet je hier voordelig en geniet je van een fenomenale ambiance.
Toch een beperkter budget maar zin in een goed maal, dan raad ik zeker Restaurant Al Oud aan.