Parijs, de beste adressen uit de mooiste stad

SeineJardin du LuxembourgJules JoffrinPetit PalaisSaint PaulHotel RouchechouartEiffeltorenSeine

Parijs, stad van de liefde, mijn grote liefde.

Romanticus als ik ben heb ik mijzelf altijd gevisualiseerd in Parijs.
Nippend aan een glas rode wijn, zuigend aan lange sigaretten vanaf mijn Franse balkon, kijkend naar de prachtig geklede mannen en vrouwen op straat. Nu heb ik de drank en sigaretten inmiddels afgezworen, maar de droom ooit naar Parijs te emigreren is blijven bestaan.

De afgelopen twee jaar had ik de mogelijkheid een hele maand door te brengen in deze geweldige stad. Daarnaast kon ik het niet laten dit aan te vullen met vele weekendtrips, en ook dit jaar zal ik weer voor een langere periode in Parijs verblijven.

Bovendien wil het toeval dat Parijs de bakermat is van de buitenreclame en hier het internationale hoofdkantoor van mijn werkgever gevestigd is. Zo ben ik inmiddels meermaals met zakenrelaties afgereisd naar mijn Parijs om hen onder te dompelen in de wereld van JCDecaux. Of zoals de fransen het zo mooi verwoorden; Vous travaillez pour la famille, oftewel; ‘Je werkt voor DE familie.’

 

Alle keren dat ik er privé verbleef heb ik een appartement gehuurd via AirBnB in de wijk Montmartre.
Het 18de arrondissement is opgedeeld in meerdere wijken en ze verschillen van dag en nacht waarbij mijn favoriet Jules Joffrin is in het uiterste noorden.

De eerste keer dat ik voor langere tijd in Parijs vertoefde was nabij Chateau Rouge, een zeer multiculturele wijk.
Iedere morgen werd ik begroet door de slager onder mij die net zijn schapenkoppen etaleerde en zwaaide de naaister met haar Vlisco stoffen vrolijk naar mij.
Maar om niet alles te verheerlijken; ’s avonds nadat de luifels naar beneden gingen werd de straat omgetoverd tot een strip waar menig dame van lichte zeden haarzelf aan de man probeerde te brengen
en werd er meer crack gedeald dan je voor mogelijk kunt houden.

Anderzijds heb ik mij hier nog nooit onveilig gevoeld. Er is verrassend veel sociale controle, en de supermarkten tellen hier meer beveiligers dan caissières.
De keer dat een dronken klosjaar zich aan mijn voeten wierp werd deze zonder pardon de Carrefour uitgebonjourd.

 

Aan de andere kant van Boulevard Barbes en Ornano vind je de leukste cafés en meest geweldige restaurants. De omgeving Jules Joffrin en Lamarck- Caulaincourt zijn mijn absolute favoriet.
Ondanks de prachtige huizen in Hausmann stijl is de buurt hier wat rauwer en zul je er weinig toeristen vinden.
Mocht je voor het eerst naar Parijs gaan dan zal ik je eerder een toegankelijkere en meer gepolijste wijk als Le Marais of Saint Germain aanraden.

Andere wijken die ik zelden oversla zijn Pigalle, Belleville, Charonne en de omgeving rondom Canal Saint Martin.

 

Pas d’Emily à Paris pour moi

Nu wordt er regelmatig  naar mijn favoriete adresjes gevraagd en inmiddels heb ik er velen verzameld.
Verwacht van mij niet de standaard tips. Hoewel ik graag naar Emily in Paris kijk, vind ik dit een behoorlijk vertekend beeld geven van de stad. Zo ben ik wars van de meisjes met baretjes en getuite lipjes die selfies maken in zaken als Angelina Paris. Waar je mij ook zelden zult tegenkomen is de Champs-Elysee. Zo’n 25 jaar geleden een chique avenue, maar momenteel een schreeuwend drukke straat met bioscopen, Starbucks en modehuizen.
Een cruise over de Seine met Bateaux Mouches mag je wat mij betreft echt overslaan. Toch dol op dobberen op het water, kies dan voor Marin d’Eau Douce in het Bassin de la Villette.
Of tast was dieper in de buidel en kies voor een privé boot van Green River Cruises.

Il est cinq heures, Paris s’éveille

De dag opstarten doe je met koffie, maar weet dat je in Parijs weinig hipster haver, lungo frappiato-achtige taferelen zult vinden.
Mocht je toch al afwijken van een zwarte bak, dan is het volle melk wat de ober serveert.
Bij La Recyclerie kom je nog wel aardig aan je trekken.
Ideale plek om even te werken, te zonnen, bij te kletsen of wat te repareren. Neem hier vooral je kapotte fiets of tafeltje mee naar toe en ga rustig aan de slag.
Het café bevindt zich boven de oude spoorbaan le petite Ceinture. Deze wordt regelmatig omgetoverd voor o.a. feesten en modeshows.

Een paar straten verder vind je Marché aux Puces de Paris Saint-Ouen, de grootste rommelmarkt ter wereld. Maar je vindt hier vooral  antiek, curiosa en prachtige kunstgaleries.
Hier is tevens een groot deel van de serie Lupin opgenomen. Absoluut niet goedkoop, maar een prima plek om je te versmaden aan die prachtige vintage Chanel tassen en ander design.

Ben je net als ik gek van kunst dan is Rue de Seine een must do. Deze en ook de omliggende straten zijn een aaneenschakeling van galeries.
Tevens wordt er jaarlijks het Paris Gallery weekend georganiseerd. Zeker de moeite om je weekend Parijs juist dan te plannen.

Cultureel Parijs

Niet alleen staat Parijs bekend om haar kunst, ook is Parijs de stad van de mode.
Hier vind je alle bekende modehuizen die zeker een bezoek waard zijn.
Maar het meest geweldige museum waar ik ooit ben geweest, en neem van mij aan dat dat er veel zijn,
is Galerie Dior.

Ook als je niet van mode houdt is het een cadeau voor al je zintuigen. Onbeschrijfelijk mooi en je komt hier superlatieven te kort!

Een andere tentoonstelling die ik onlangs heb gezien is die van Neerlands trots Iris van Herpen.
Sculpting the Senses in het Musée des Arts Décoratifs ,deze is tot en met 28 april 2024 te zien.
Niet alleen interessant voor de fashion liefhebber, ook als je weinig met mode op hebt is dit de moeite waard. Veel van haar ontwerpen zijn gebaseerd op o.a. de wetenschap, fossielen en hedendaagse kunst, iets wat haar werk heel spannend maakt.

Behalve het bekende Louvre, Pompidou en Musee d’Orsay check ik altijd welke tentoonstellingen te zien zijn in de Louis Vuitton Foundation. (opgericht door Bernand Arnault, de geestelijk vader van LVMH)
Zo was er vorig jaar de overzichtstentoonstelling van Warhol en Basquat en momenteel wordt Mark Rothko geëxposeerd. Naast de tentoonstellingen is het gebouw van de buitenkant zeer indrukwekkend en futuristisch.

Sterrenwaardige restaurants in Parijs

Parijs heeft op gastronomisch vlak een waanzinnig aanbod. De keuze is reuze en zelden word je teleurgesteld.
Voor mij is geen trip compleet zonder een bezoek te brengen aan café de La Butte.
Helaas erg populair geworden doordat Rob Kemps hier ook erg enthousiast over is, maar zeker niet onterecht.
Het is een piepklein zaakje met nog geen twintig couverts. Hier eet je typisch Franse gerechten van een zeer goede kwaliteit en vol liefde bereidt. Mocht je op dieet zijn, glutenvrij of vega prefereren dan adviseer ik je echt een andere keuze te maken.

Een ander restaurant waar ik ontzettend over te spreken ben is Narro. Sterrenrestaurant waardig en absoluut betaalbaar.
De gerechten zijn een combinatie tussen de Franse en Japanse keuken en daarnaast worden de borden als ware kunstwerken opgemaakt.

De afgelopen jaren ben ik vooral in de maanden mei, juni en juli in Parijs geweest en dan is het qua weer goed buiten toeven.
Want uit eten is heerlijk en in Parijs nog absoluut betaalbaar. Maar ik kan er ook van genieten om de markt af te struinen en zelf aan de slag te gaan met verse producten.

Wil je je echt vergapen aan heel veel lekkers breng dan vooral een bezoek aan La Grande Epicerie Paris aan de overkant van Le Bon Marche. Het oudste en tevens mooiste warenhuis van de stad.
Zodra je je proviand hebt ingeslagen pak je natuurlijk je rieten tote bag en ga je deze lekker in het park of aan de Seine soldaat maken.

De parken waar ik graag mijn kleed uit leg zijn Place des Vosges en Jardin de Luxembourg.
Wil je echt een dag ontsnappen aan de stadse drukte ga dan eens een keer naar Bois des Vincennes. Je kunt hier o.a. een bootje huren, naar de dierentuin of hou de data van Paris Jazz in de gaten.

Festivals

Mocht je van festivals houden; La Fête de la musique is naar mijn mening een van de tofste evenementen van Parijs.
Dit event is ieder jaar op de langste dag 21 juni en zet heel Frankrijk op zijn kop.
Sinds 21 juni 1982 werd het allereerste Fête de la Musique gehouden, dit om muziek zo populair mogelijk te maken binnen iedere laag van de bevolking. Zodoende is dit tot op de dag van vandaag een gratis festival.
Vanaf ongeveer 19 uur veranderen alle, echt alle straten in een groot feest. Van boetiekjes die een draaitafel voor de deur zetten, metrostations die omgetoverd worden tot poppodia, kerken waarin dansjes worden gewaagd en de grote venues die concerten aanbieden met grote (en aanstormende) talenten.

 

Een andere festiviteit waar je ooit een keer bij geweest moet zijn is de viering van 14 juli/ Quatorze juillet.
De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt deze dag herdacht.
In de ochtend vanaf 11 uur begint de militaire parade waarbij duizenden politie, brandweer en militairen marcheren over de Champs-Elysees. De route hierbij is van de Place de l’Etoile tot aan de Place de la Concorde. Een van de hoogtepunten is het vliegtuigdefilé waarbij militaire vliegtuigen over Parijs vliegen en met gekleurde rookpluimen de Franse vlag vormen. Dit alles onder toeziend oog van de president.

In de avond is er om 23 uur een vuurwerkshow vanaf de Eiffeltoren, en dit is werkelijk magistraal.
Nu zit het officiële programma erop en wordt het tijd om te feesten bij een van de brandweerkazernes.
De zogeheten ‘Bals des Pompiers” Op de site van Sortira Paris vind je t.z.t. alle adressen van locaties. Afgelopen jaar mocht ik een dansje wagen bij Montmartre Station, 12 rue Carpeaux, 18e Arrondissement.

Onderstaand mijn favorieten adressen:

Boekwinkels/ Galleries

OFR Bookshop
20 Rue Dupetit-Thouars
Fijne boekwinkel annex galerie. Hier worden regelmatig lanceringen en feesten gehouden.

Librairie-Boutique du musée des Arts décoratifs
107 Rue de Rivoli
Het adres voor al je kunst, mode en designboeken.

Artazart
83 Quai de Valmy
Zij verkopen veelal fotografieboeken en hier koop je nog betaalbare fotografie.

Musea

La Galerie Dior
11 Rue François 1er

Marché aux Puces de Paris Saint-Ouen
110 Rue des Rosiers

Eten

Narro
72 Rue du Cardinal Lemoine

Café de la Butte
71 Rue Caulaincourt

La Recyclerie
83 Bd Ornano

Fijn adres voor goede kaas en charcuterie.
Le Petit vendome
8 Rue des Capucines

Een begrip, maar naar mijn mening een tikje te toeristisch. Desalniettemin wel de beste chocolademelk die je
ooit zult drinken.
Les Deux Margot
6 Pl. Saint-Germain des Prés

Bouillon staat voor grote eetgelegenheid met eenvoudige Franse en betaalbare gerechten.
Parijs kent er velen, maar qua interieur springt deze er bovenuit.
Bouillon Julien
16 Rue du Faubourg Saint-Denis

Leuke kroeg met goede eenvoudige kaart. Dichtbij Place de la Republique en ideale spot om vanaf hier deze wijk te ontdekken.
Chez Prune
36 Rue Beaurepaire

Niet voor niks staan hier op zaterdag de rijen tot ver om de hoek.
Ga vooral voor hun amandelcroissants.
Mamiche
45 Rue Condorcet

Naar mijn beleving de beste bakker in town. Het beste stokbrood en beste amandelcroissants vind je hier.
Tevens biedt de gehele straat een rijk aanbod aan delicatessen.
La PainRetrouve|
18 R. des Martyrs

De naam belooft al veel goeds en voor de lekkerste croissants moet je hier zijn.
Op loopafstand van Jardin du Luxembourg, kan je deze gelijk in je picknickmand meenemen.
Mits je ze niet onderweg al hebt opgegeten uiteraard.
Maison D’Isabelle
47 Bd Saint-Germain

Behoorlijk uit het centrum en niet de leukste buurt dat moet ik eerlijk zeggen. Wel vind je hier de meest verse en lekkerste bagels die ik buiten New York heb gegeten.
Bob’s Bake Shop
12 Espl. Nathalie Sarraute

Belleville in het oosten van Parijs is nog steeds een redelijk onontdekte parel.
Maar is wel een ruim aanbod aan tal aan hippe horecazaken. Ga vooral eens naar Moncœur Belleville en dwaal vanaf hier door de wijk of ga genieten in Parc Belleville.
Moncœur Belleville
1 Rue des Envierges

Dakterrassen

Parijs leent zich bij uitstek om vanaf grote hoogte te genieten. Onderstaande dakterrassen bieden een
prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

Hôtel Dame des Arts
4 Rue Danton, 75006 Paris, Frankrijk

Hôtel Rochechouart
55 Blvd Marguerite de Rochechouart

Brasserie Barbes
2 Bd Barbès, 75018 Paris, Frankrijk

Le Terrass” Hotel
12-14 Rue Joseph de Maistre

Websites om in de gaten te houden:

Het UIT-magazine van Parijs:
https://www.sortiraparis.com/

De laatste hotspots en feesten van Parijs:
https://www.timeout.com/paris/en

Culinair recensente van o.a.het Parool en schrijfster van het boek Bon Appétit Paris
https://maragrimm.nl/

TV and Radio host, gespecialiseerd in food and lifestyle trends
https://www.instagram.com/philoudarblay/

Openingen van de nieuwste bars en restaurants vind je hier:
https://parisinsider-fr.com

Klassieker, de koningin der fashion en lifestyle, de Franse Vogue;
https://www.vogue.fr

Art Paris
https://www.artparis.com

Hier vind je de lijst met alle brocante:
https://brocabrac.fr/75/