Antwerpen helemaal naar mijn goesting!

Onlangs had ik het geluk om met een local de stad te mogen verkennen. Aangekomen naast het prachtige Centraal station moest ik natuurlijk een kijkje nemen. En inderdaad, het is zijn gewonnen prijzen meer dan waard!

Opkomend Noord

Normaliter zou ik vanaf hier rechtstreeks de Meir, de grote winkelstraat zijn opgelopen, nu word ik meegenomen naar een de opkomende wijk in Antwerpen Noord, 2060 zoals de Antwerpenaren dit zelf noemen naar de postcode, voor een goed kop koffie.
Ik strijk neer op het terras van Viggo’s op het Coninckplein 21. Vroeger niet de meest kuise buurt, nu vind je er een recent opgeknapte bibliotheek en hippe koffietentjes afgewisseld met veelal Afrikaanse supermarkten.

Shop till you drop

Hierna vervolgt onze weg zich richting het oude stadscentrum, en de Meir. Je kunt hier goed shoppen bij de commerciëlere ketens. Aan je linkerhand vind je de Stadsfeestzaal, een prachtig pand met veel gouden decoratie.

Vervolg je weg naar de Theaterbuurt. Hier vind je verschillende leuke/zotte boetiekjes met kleding maar ook met woonaccessoires. 
Hierachter zit de botanische tuin verstopt. Heerlijk als je even een rustmoment wilt pakken. In het weekend is het binnen gedeelte open met een grote hoeveelheid cactussen.

Een stukje verder is de Kammenstraat, het stopwalhalla voor de wat alternatievere, alhoewel deze inmiddels wel een stuk meer mainstream is geworden.
De grote trekpleister van deze straat is de Fish and chips. Goede muziek, mooie decoratie, en in vroege tijden de glijbaan in de winkel. Je vindt hier kleding en schoenen van o.a. Vans en Cheap Monday, maar ook werk van beginnende modeontwerpers. Ik kocht er ooit mijn eerste Walter van Beirendonck jeans!
Ben je geïnteresseerd in mode, ga dan ook naar het MOMU, modemuseum. Met tweemaal per jaar een grote tentoonstelling. Ik zag die van Hermes, een absolute aanrader als je van fashion houdt, let hier vooral op de details!

’T Stad Leest op de Steenhouwersvest 16 , is een van de fijnste boekwinkels waar ik ooit ben geweest. Wat een pareltje!
Gesitueerd in een prachtig monumentaal pand, en waar het ook echt naar boeken ruikt. Niet alleen verkopen ze er boeken voor jong en oud. De kinderboeken zijn namelijk ook zalig om doorheen te bladeren, maar ze hebben ook heel veel mooie hebbedingetjes, notitieboeken ed. 
En uiteraard veel werk van Belgische auteurs. Blader eens in “Soms ben ik een ontdekkingsreiziger” https://www.lannoo.be/nl/soms-ben-ik-een-ontdekkingsreiziger. Kippenvel!

De Vrijdagmarkt, die jawel alleen is op vrijdag is, de logica! Het is wel een top markt om te bezoeken.
Alles gaat per opbod, en voor een paar euro heb je al een compleet servies of (gebruikte) handdoeken.
Ook heerlijk mensen kijken hier.
Van 9-13.00 uur.

Op Café

Inmiddels is het tijd voor een pintje. Eh, Bolleke.
‘bolleke’ van Antwerpens eigen brouwerij De Koninck welteverstaan.
Echte nachtbrakers moeten zeker neerstrijken op het Mechelseplein, ik begon hier bij de Pallieter.
Al had ik ook kunnen kiezen voor de cafés Korsakov,” een pareltje op de kroon van verderf” ook wel genoemd, Hypothalamus of op de beruchte hoek van plein; “Barbossa”.
Nadat de pintjes en het zonnetje zijn werk hebben gedaan is het tijd om verder te lopen en wel richting Zuid, de Kloosterstraat.

De Kloosterstraat en ook zijn zijstraatjes is echt zo’n mooie straat, prachtige huizen, mooie vintage shops, antiekwinkels, koffiebarretjes.
Tevens op zuid vind je de Wasbar, die al een succes was in Gent en waarvan de bedenkers de prijs voor topstarter van het jaar hebben gewonnen, zit nu ook in Antwerpen. Ik opteer er ook een in Nederland.
Je kan er, terwijl je kleren een sopje krijgen, een nieuw kapsel, of snit zoals onze zuiderburen dat zo mooi zeggen, aanmeten of een drankje doen.

Beste panorama

Onderweg naar de Kloosterstaat kom je langs de voetgangerstunnel. Deze 572 meter lange tunnel verbindt de stad met de Linkeroever. 31 Meter onder de Schelde  is deze Art Deco tunnel uit 1933 en doet mij enigszins denken aan de Maastunnel in Rotterdam. Ook deze is weer prachtig, en het mooie is, aan het eind van de tunnel heb je een uitzicht over heel Antwerpen.

Ik sluit mijn dag af met nog een laatste drankje in de studentenwijk, Ossenmarkt, met de Universiteit om de hoek. Hier heb je Barracuda en Kassa 4. Bij de frietkrot om de hoek halen we nog heerlijke frites die we op het terras verorberen en dan is het tijd om te gaan.