Zo doe je Brussel in een dag

Na 22 maart 2016, toen er drie explosieven zijn afgegaan (twee op de luchthaven, en een bij Metro station Maalbeek) is Brussel misschien niet meer de bestemming waar je zo snel heen wilt gaan. Maar laat je hier niet door tegenhouden want Brussel is het bezoeken echt meer dan waard!
Het is het hoofdkwartier van de Europese Unie, voelt ontzettend kosmopolitisch aan, vind je er op iedere hoek de meest gave streetart, en kun je hier prima terecht voor heerlijke versnaperingen!

Parking 58, parking with a view

Om maar gelijk te beginnen met een van de tofste spots en tevens parkeergarage, lekker praktisch, ga je naar Parking 58 en neem de lift naar de bovenste etage. Vanaf hier heb je een gratis 360 panorama uitzicht over de hele stad!

 

Winkelen doe je op de Rue de midi

In de omgeving van Parking 58 vind je de bekendste bezienswaardigheden waaronder natuurlijk de Grote Markt en het meest gefotografeerde plassende mannetje; Manneke Pis (wel leuk om te zien wat voor pakje hij nu weer draagt). Rondom deze plek een tal van toeristische lekkernijen als bonbons, wafels en restaurantjes waar je naar binnen gepropt wordt. 
Leuker is het om de Rue de Midi af te lopen; fijne stripboekwinkels (uiteraard kom je overal Guust Flater en Tin Tin tegen), maar ook een tal van prettige recordstore shops. Kijk vooral goed om je heen, op iedere hoek zie je de gaafste kunstwerken van strips op de muren geschilderd.

Vintage en vlooienmarkten

Heb je zin om lekker te struinen tussen de stapels tweedehandskleding, bontjes of Afrikaanse beelden dan kan je naar het Vossenplein. Maar ook leuk is het om hier gewoon op een van de terrasjes te gaan zitten met een Belgisch pintje en om je heen te kijken.
De vlooienmarkt begint hier al vroeg in de ochtend en gaat door tot een uur of twee.
Rondom het Vossenplein vind je ook genoeg straten waar allerlei vintage winkels zijn te vinden. Mijn favoriet is Melting Pot op de Hoogstraat, waar je €15,- per kilo afrekent. Ga ook naar de omliggende straten als Rue Blaes en Rue des Renards voor antieke en retro spullen, Via Antica deed mijn 70’s hart sneller kloppen. Verder genoeg designershops en art galeries.

Kunst kijken op de Brafa Art Fair

Brussel heeft een hoop kunstfestivals gedurende het hele jaar, maar de meest bekende is toch wel Brafa.
De laatste tien dagen van januari staat de stad in het teken van deze beurs. Daar ik zelf een groot kunstliefhebber ben, moest ik hier natuurlijk heen.
Het is een van ’s werelds oudste en meest prestigieuze kunstbeurzen. Antiek, modern en contemporary art komen samen op een prachtige beursvloer van Tour & Taxis op ongeveer tien minuten van het centrum.
Waar je bij veel beurzen nog wegkomt met een pantalon en een paar gympen val je hier enigszins uit de toon. 
Dames behangen met parelkettingen, nertsen, diamanten, en heren met pochetten en sjieke zakhorloges. Het is hier  een feestje om naar te kijken, en dan heb ik niet alleen over de kunst.

 

Bijkomen in de verborgen stadstuin

Ook als je niet veel op hebt met kunst dan is er genoeg te doen.
Zo kun je heerlijk relaxed je picknick kleedje uitleggen in de verborgen stadstuin.
Deze vind je aan de Boulevard Waterloo, ja vanaf dit moment gaat ABBA’s befaamde hit niet meer uit je hoofd, vind je een tal van sjieke winkels als Prada, Hermes, Dior, etc, maar iets voorbij het metrostation Louise is een oase van rust, dus even geen zin meer in alle stadse hectiek dan kan je hier even opladen.

Je tanden zet je in een mitraillette

Wanneer het tijd is voor de lunch, een wafel heb je vermoedelijk als tussendoortje al opgepeuzeld, doe dit dan met een Brusselse mitraillette. Een mitraillette bestaat uit een stuk stokbrood, friet, salade, saus en vlees. Je kunt bij vrijwel alle frietkotten in Brussel aanschuiven voor een zo’n mitraillette.
Bovendien een prima bodem voor de pintjes die je later op de dag zult drinken. Met alle brouwerijen die de stad en België rijk is hoef je nooit vaker dan een keer hetzelfde biertje te bestellen.

9 Bolletjes

Het Atomium is de grootste trekpleister. Een vernuftig staaltje architectuur  dat voor de Wereldtentoonstelling van Brussel (Expo 58) is gemaakt. Het monument op de Heizel symboliseert een ijzerkristal dat 165 miljard keer is uitvergroot. Dat idee verwijst naar de macht van de atoomenergie die in de jaren 50 in volle ontwikkeling was. Al met al een zeer indrukwekkend bouwwerk en zeker de moeite waard om dit symbool van de stad met eigen ogen te bekijken.
Vanuit het centrum kun je de metro nemen naar Heizel/Heysel (lijn 6)

Wil je goedkoop reizen, neem dan de Fixbus, daarmee ben je vanaf €11,- weer terug in Nederland.