Gratis slapen of voor weinig dat kan natuurlijk zeker! 
In eerste instantie door gewoon in contact te komen met locals, raak met mensen aan de praat en je hebt al gauw een grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een kop thee, hapje eten of dat je zelfs mag blijven slapen.

En het grote voordeel van (veel) reizen is dat je natuurlijk een hoop nieuwe (Facebook) vrienden maakt. Zo heb je al gauw een paar adresjes over de hele wereld.

Ben je ietwat minder sociaal aangelegd of wil je van tevoren weten waar je verblijft dan is er een legio aan mogelijkheden;

Couchsurfing

De bekendste community waar je een gratis slaapplek vindt is www.couchsurfing.com. Hier slaap je bij iemand thuis op de bank, vloer of op een matrasje. Uiteindelijk gaat het om meer dan alleen een gratis slaapplek. Het gaat om het ontmoeten van locals en het uitwisselen van verhalen en ervaringen.

Wwooff

WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit is een wereldwijd netwerk met organische boerderijen waar je gratis accommodatie en eten krijgt in ruil voor 4-6 uurtjes werk per dag. Je betaalt per land vaak een fee om toegang te krijgen tot de contact gegevens. www.wwooff.net.

Workaway

Voor $29,- registreer je je bij www.workaway.info en heb je een keuze uit 20.000 hosts over de hele wereld.
 Van druiven stampen in Frankrijk tot aan werken in de jungle van Brazilië, hier vind je de tofste banen.

Hostel

Natuurlijk kun je altijd bij je hostel vragen of je kunt werken in ruil voor accommodatie.
Het leuke van hostels is dat je veel andere backpackers tegenkomt zodat je je zelden alleen hoeft te voelen.

Housesitting

Housesitting is een ideale manier als je een tijdje op één vaste plek wilt blijven. Je let voor een langere periode op iemands huis (vaak inclusief tuin en/of huisdieren). Meestal is het gratis en betaalt de huiseigenaar voor gas water en licht. Soms moet je wel zelf voor deze gebruikskosten betalen. Kijk hiervoor op www.housecarers.com of
www.mindmyhouse.com. Deze netwerken zijn echter niet allemaal gratis, maar werken met een jaarlijkse membership fee.

Airbnb

Van een bedje tot aan een heel loft, op www.airbnb.com worden er genoeg betaalbare accommodaties aangeboden.

Kamperen

Kamperen is vaak een goedkope optie en ook in veel landen mogelijk. In veel landen is het toegestaan om in het wild te kamperen, zolang je jezelf maar houdt aan de leave-no-trace regel. Ga je binnen Europa kamperen? Wellicht ben je dan al bekend met de website www.campinmygarden.com. Een site die vergelijkbaar is met couchsurfing en airbnb.com. Het verschil is echter dat je je tentje op mag zetten in de tuin van de bewoners of (kroeg)eigenaar. Vooral in het Verenigd Koninkrijk vind je veel van deze mogelijkheden.

Blind Booking

Hotels balen natuurlijk enorm als hun kamers leeg zijn, daarom zijn ze best bereid om hun kamers tegen een lagere prijs aan te bieden. Maar als iedereen dit weet, dan wil iedereen die lage prijzen hebben. Daarom kiezen ze vaak voor de middenweg: ze laten weten dat er een kamer beschikbaar is, maar geven niet de exacte naam van het hotel. Op die manier betaalt iemand die via een ‘normale website’ boekt gewoon het volle pond. Echter via de onderstaande websites worden de kamers aangeboden met slechts een beschrijving van de hotelkamer, de faciliteiten en in welke wijk het hotel ligt. De prijzen liggen dan wel een stuk lager, maar je krijgt pas nadat je de boeking bevestigd hebt, te zien in welk hotel je slaapt. www.lastminute.com.

Openbaar vervoer

Een van mijn favorieten, van A naar B gebracht worden terwijl je en paar uurtjes slaap pakt. Niks lag zo lekker als de bedden in de nachttrein van Thailand. 
Vergelijk bij bussen de verschillende operators, dit vanwege het comfort en niet onbelangrijk de veiligheid. 
In de nachtbussen kan het overigens wel wat fris zijn, dus kleed je warm aan.