Georgia on my mind

Georgie

“Het land is populairder dan ooit, en je wordt er omver gelopen door hordes “Wie is de Mol‘ fans.”
Niets is minder waar, en gelukkig is Georgië nog steeds een onontdekte en een zeer ongepolijste parel. Wel is deze oud Sovjet republiek echt een absolute aanrader voor de doorgewinterde reiziger.

Lonely Planet legt de lat hoog door te zeggen dat de bijna vier miljoen inwoners er alles aan zullen doen zodat jij het naar je zin hebt. Maar daar bleken ze volkomen gelijk in te krijgen.
Georgiers zijn ontzettend vriendelijke mensen, het land heeft een prachtige, nog ongerepte natuur, en een zeer indrukwekkende historie.

Een andere fijne bijkomstigheid is dat het er nog spotgoedkoop is.
Zo vlieg je er rechtstreeks heen voor minder dan  €250,- (Amsterdam-Tbilisi) en kost die gele kanarie je nog geen 80 cent. Maar vermoedelijk drink je hier liever wijn, daar dit land wijn maken heeft uitgevonden!

Old Town Tbilisi

Wat een heerlijke stad; Tbilisi. De perfecte combinatie van oud en nieuw vind je hier.
Van Old Town, met haar vervallen huizen in smalle steegjes waar het wasgoed danst in de wind. Tot aan moderne bouwwerken als het Muziek Theater in het Rikhe Park en de hyper moderne Bridge of Peace waar menig verliefd stelletje elkaar in de avonduren het hof maakt.
Maar ook een ritje in de kabelbaan, of genieten van een van de velen wijnproeverijen kan hier op iedere hoek van de straat.

Het is een rauwe stad met Sovjet uitstraling, anderzijds een die met haar architectonische hoogstandjes wel iets van Rotterdam weg heeft. Met een verschil, ze leven hier niet zeven meter onder zeeniveau, dus wees gewaarschuwd; je komt met een strakkere bilpartij terug.

Vanaf Tbilisi is het gehele land makkelijk te bereizen.
Je kunt er voor kiezen om vanaf hier verschillende dagtours te doen of vanuit hier verder het land in te trekken.

Gori, Stalin propaganda ten top

Nadat ik ooit een documentaire gezien heb over dit museum moest en zou ik hier heen.
Puur omdat ik domweg niet geloofde dat er met geen woord zou worden gerept over het feit dat er zo’n 20 miljoen slachtoffers zijn gevallen onder Stalins bewind.
Maar veel Georgiërs, en zeker in zijn geboortestad Gori zijn ze nog altijd groos op “hun” Stalin.

Hoofdschuddend en vol afkeer heb ik door dit museum gelopen. Maar vooral gefascineerd, door Stalin, zijn jeugd, zijn revolutionaire activiteiten en hoe hij heerser werd in de Sovjet-Unie maar vooral de wijze waarop dit werd verteld door een dame met een zwarte bobijn zonder ook maar een kritische noot.
Ongeïnteresseerd neemt zij ons in een uur mee door het leven van Jozef Stalin, bekijken wij tig foto’s die op een na allemaal zijn bewerkt daar Stalin een pokdalig gezicht had,
zijn trein waarmee Stalin o.a. de conferentie van Jalta bezocht en heel fascinerend; een replica van zijn dodenmasker.

Maar misschien wel het meest absurde vind je in de museumwinkel. Hier koop je o.a. Chacha (de Georgische variant op de Italiaanse Grappa) tot mokken en horloges, met jawel de afbeelding van Stalin erop.

Een ander tragisch historisch feit waar we Gori van kennen is dat de Nederlandse cameraman Stan Storimans hier in 2008 is bij een bombardement het leven liet. Overigens is dit door de Russen ontkend en afgedaan als een auto-ongeluk, en zou de westerse media dit verdraaid hebben.

Wil je ook naar Gori, dan ben je met de marshrutky vanuit Tbilisi, metrostation Didube, met een klein uurtje in Gori.

Batoemi, dé Sovjet badplaats die je gezien moet hebben!

Ik zou graag willen dat er eufemismen bestonden om Batoemi te omschrijven, doch kan ik dat niet als het gaat om deze Sovjet badplaats gelegen aan de Zwarte Zee.
Maar om nou te zeggen dat je er niet heen zou moeten is ridicuul, alles wat je hierna namelijk zult zien zal je des te meer gaan waarderen.

Onder het mom beter goed gejat dan slecht verzonnen vind je hier replica’s van o.a. Ciudad de las Artes de y Ciencias in Valencia, torens die beter op zijn plaats zouden zijn in Dubai, zelfs een Hollandse molen is er terug te vinden, en om het idee te wekken dat  je je in Santa Monica bevindt, hebben ze ook hier een reuzenrad neergezet.

Toegegeven men heeft echt zijn best gedaan op de 8 km lange boulevard ware het niet dat je je op nog geen vijf meter afstand letterlijk in de Sovjet sloppen bevindt. Troostelozer zul je het niet treffen.

In het centrum vind je wel wat goede eetgelegenheden en barretjes om deze communistische praal op gepaste wijze weg te drinken.
Bijvoorbeeld bij Chacha Time waar ze ruim honderd soorten van deze alcoholische versnapering schenken en op de achtergrond een goede dosis metal draaien.

Trek in een late-night-snack? Haal dan een hamburger bij ’s werelds bekendste fastfoodketen, gesitueerd in een futuristisch gebouw temidden van communistische betonblokken.

Vanuit Tbilisi kan je makkelijk de trein nemen naar Batoemi, deze doet er vijf uur over, en is absoluut waar ontzettend luxe. Inclusief Wifi en stopcontacten!

De mooiste route van Georgië; Militairy Road

Een van de mooiste routes die je kunt nemen is die over de Georgische militaire snelweg en maak dan stops in de volgende plaatsen; Zhinvali, Ananuri (kasteel), de skigebieden Gudauri en Jvari Pass om daarna verder te trekken naar Kazbegi, Gergeti Sameba (klooster).

Elke local zal je tijdens je reis vragen of je al in Kazbegi bent geweest, het nationale symbool.
En eerlijk is eerlijk, deze plek is ook echt adembenemend. Ik bezocht dit gebied terwijl er nog een aardig pak sneeuw lag waardoor het er helemaal sprookjesachtig uitzag.
Vanaf de kerk kijk je uit op Kabeg, de 5033 meter hoge berg, wat garant staat voor een hoop prachtige plaatjes.

Zelf koos ik om mee te gaan met Envoy tours, door het gelijknamige hostel Envoy te boeken.
Hierbij kan je dan optioneel kiezen voor de 2 uur durende wandeling de berg op.
Of kies ervoor om mee te gaan met een 4×4, wat een hele attractie op zichzelf is daar de wegen behoorlijk smal zijn en je met regelmaat de afgrond inkijkt.
Een andere mogelijkheid is om een (gedeelde) taxi te nemen, de chauffeur kan dan op je wachten tijdens je bezoek.

Verdwalen in de tunnels van Vardzia

Geen land met zoveel kabelbanen als in Georgië, de ene modern zoals in Tbilisi, bij de ander vraag je je af of je geld toe zult krijgen. Zo ook die bij de badplaats Borjomi, bekend van haar natuurlijke mineraalwater.
Beneden vind je een waterval en een vervallen kinderspeelparadijs. Maar eenmaal boven is het uitzicht absoluut de moeite waard!

Op zo’n twee uur rijden hier vandaan is het prachtige Vardzia-complex en kun je zwerven door zijn mysterieuze grotten en tunnels. Het klooster diende als bescherming tegen de Mongolen, en bestond uit meer dan zesduizend huizen, ook vind je er bijvoorbeeld een kerk, en wonen hier tot op de dag van vandaag nog 2000 monniken.

De laatste stop in dit gebied is het prachtige Rabati-kasteel in de stad Akhaltsikhe.

You might be a Georgian if you drink till you die

Op de flyer van mijn hostel staat: You might be Georgian if you drink till you die.
En daarmee slaan ze gelijk de plank raak.
Nu spuug ik er zeker niet in, maar het tempo van de gemiddelde Georgiër ligt hoog!
Chacha is de sterke drank, of medicijn zoals ze het zelf noemen en wordt in shots gedronken. En eerlijk is eerlijk geen bacterie die het volhoudt met dit goedje.

Maar nog bekender is natuurlijk de wijn. Veelal zoete wijnen, amber kleurige of een volle rode wijn, ze hebben het allemaal. In de meeste slijterijen kan je op je gemak proeven alvorens je je keuze maakt.
Wat ook een aanrader is, is om een van de vele wijnhuizen te bezoeken voor een echte proeverij.

Drank zit zo in de cultuur van de Georgiërs dat je ook niet moet opkijken als er aan de kant van de weg even gestopt wordt, er een petfles met zelf gebottelde wijn open gaat en er even een moment van rust gecreëerd wordt.

 

Koriander, je houdt ervan of niet. Georgiërs houden er in elk geval van. Dit kruid vind je in bijna ieder gerecht terug.
Verder is een bezoek aan Georgie niet compleet zonder het eten van chatsjapoeri een deegflap gevuld met kaas. Prima als tussendoortje.

Khinkali, een soort van dumpling gevuld met gehakt en jus ontbreekt ook niet in hun keuken en bestel je per stuk. Je eet deze met je handen, en bijt er een klein gaatje in met je tanden zodat je de jus er kan uitzuigen alvorens je deze verder leeg eet.
En met klein bedoel ik klein, tijdens mijn date eindigde ik met een lading hete jus over mijn shirt en kin.
Overbodig te zeggen dat dit niet mijn meest charmante moment was.

Welk gerecht ik je zeker kan aanraden zijn de in knoflook gemarineerde aubergine gevuld met walnoten.
Prima om in je eentje weg te werken, maar ook deze zou ik bij een romantische aangelegenheid achterwege laten.

Meer Georgië:

Wil je je meer verdiepen in de Kaukasus, kijk dan eens de afleveringen terug van Jelle Brandt Corstius; “De bergen achter Sotsji”. Of lees “Van Bakoe tot Batoemi”. Een van meest vermakelijke reisboeken over dit gebied!