Rome met een beperkt budget!

“Of ik de Staatsloterij heb gewonnen?”
Zeker, bij de eindejaarstrekking ging ik er met 50 euro vandoor, die ik als kerstgratificatie van mijn baas mocht ontvangen. Maar rijk, nee dat kan ik mezelf echt niet noemen.
Maar dat neemt niet weg dat je ook met een beperkt budget een weekend weg kunt. Naar Rome in dit geval.

Met een beetje goed zoeken vond ik in de sale van Transavia een ticket voor €75,-.
Vanaf Rotterdam Airport vloog ik op vrijdag ochtend om 7 uur en terug vliegen deed ik op zondag met de vlucht van 20.30.
Zo had ik dus 3 volle dagen te besteden.

Vanaf Rome Fiumicino zijn er verschillende opties om naar het centrum te komen, de goedkoopste hierin is de bus, deze brengt je met een beetje mazzel in driekwartier naar Roma Termini voor €6,-. Een retourtje kan je gelijk aan de counter kopen en is €9,-.
Ik koos ervoor om terug met de trein te gaan daar ik de stress van files wilde vermijden om op tijd het vliegtuig te halen. Deze deed er 30 minuten over en kostte €14,-.

Chillen in een bubbel bubbel bubbelbad

Nu had ik de mazzel dat mijn vriendin een nachtje eerder ging en zichzelf op een luxe hotel, The K Boutique Hotel, had getrakteerd inclusief rooftop bubbelbad.
Ik wist mezelf ongegeneerd naar binnen te sneaken. Verruilde mijn winterse outfit voor een bikini en zo lag ik om 12 uur in de morgen als een prinses te dobberen met Rome aan mijn (blote) voeten.
Een uur later schoot ik mijn kleren weer aan om de rest van de stad te ontdekken.
Maar al had mijn vriendin hier niet gelogeerd dan was het ook mogelijk geweest om mijzelf naar binnen te loodsen. Zolang je er niet als een shabby backpacker uitziet gaan er meer deuren open dan je in eerste instantie voor mogelijk hield. En een beetje gewiekst zijn, dat helpt altijd.

Openlucht museum

Nu is Rome een groot open lucht museum en zijn de meeste bezienswaardigheden waaronder het Coloseum, het pantheon, de Trevifontein, Vaticaanstad (met op zondags 12 uur de Paus), Spaanse trappen in de oude binnenstad op loopafstand wat de kosten van het openbaar vervoer natuurlijk drukt.
Natuurlijk zijn sommige musea en bezienswaardigheden wel echt de moeite waard om naar binnen te gaan, maar ook zonder de aanschaf van dure tickets kan je je prima vermaken.
De meeste kerken zijn gratis, en de buitenkant is al even imposant.

Quadraro Streetart Tour

Waar ik zelf een groot liefhebber van ben is streetart.
Maar wil je dit in Rome zien dan moet je daar echt wel een beetje moeite voor doen aangezien de binnenstad perfect is onderhouden en zo goed als vrij is van enige vorm van graffiti.
Neem daarom de metro, vanaf Spanga naar Porta Furba.
Deze brengt je in 20 minuten naar de wijk Quadraro waar je verrast wordt door de mooiste werken van internationale street artists.
Je kunt je aansluiten bij een georganiseerde (audio) tour a 10 euro maar je kunt deze ook op eigen initiatief doen.
Let wel, verwacht hier niet het charmante Rome, maar echt wel een buitenwijk waar de armoede vanaf straalt. Desalniettemin vind je er prachtige kunst en zonder dat je in de rij hoeft te staan of je scheel betaald.

Slapen tussen de locals in Monti

Slapen deden we in Cesare Balbo Inn, een klein hotelletje met een paar kamers in de wijk Monti gelegen op tien minuten lopen van het centraal station.
Per persoon betaalden we €17,- per nacht voor een tweepersoonskamer.
Het wijkje is hip, vol met locals die hier genieten van overheerlijke pasta’s, espresso’s en cannelloni’s.
Qua prijs hoef je het echt niet te laten. De meeste tentjes bieden twee prijzen, aan de bar of aan een tafeltje. De eerste optie scheelt al gauw de helft van de prijs.
En het eten is heerlijk! Verser en smakelijker zul je het niet treffen.
Reken voor een goede pasta rond de 8-10 euro.
Een koffie gemiddeld €1,70.

Naar de jaren 20 in de Blackmarket Hall

Maar met een vrijdag en zaterdagavond moet er natuurlijk ook gestapt worden.
En daar hoefden we niet ver voor te lopen. Zo heb je er de Blackmarket Hall, een chique jaren 20 cocktailbar met vier verdiepingen waar met liefde de heerlijkste cocktails en gins voor je bereidt worden. Doe een dansje of nip van een klassieke wiskey op een van de Chesterfields.
Een ander leuk tentje is het Charity Cafe met live jazz muziek.

Foodporn op zijn Italiaans

Ok, soms mag je best een beetje uit de ban springen. Zo raad ik iedereen aan om een broodje te halen bij
La Vita e un Mozzico (Via Angelo Brunetti 4).
Een van de beste bakkertjes die Rome rijk is, niet de goedkoopste maar oh zo lekker.
Laat hem inpakken en peuzel deze op in het nabij gelegen Villa Borghese, een van de grootste en bekendste parken van Rome. Met een zonnetje erbij een heerlijke plek om je een paar uur te vermaken.

Money, money, must be funny

Kosten voor 2 nachten/3 dagen
Vliegticket;€75,- Transavia
Slapen; €45
Eten; €40,- (20,- per dag)
Openbaar Vervoer; € 25,-
Drank: ligt aan hoe dorstig je bent..
Overig; € 15,-

Totaal: € 200,-