Montenegro vol met avontuur

Budva, Montenegro

Niks geen liftpraktijken of ongemakkelijke nachtbussen, Travelmuse is gaan Roadtrippen!
We komen aan in de hoofdstad Podgorica en nemen vanaf hier een huurauto naar Budva. Een liefelijk stadje aan de kust. We verblijven in de oude stad die is omgeven door een stadsmuur waar je ook een wandeling overheen kunt maken.

Slapen doen we in het Freedom Hostel, waar je voor minder dan een een tientje per persoon een tweepersoonskamer deelt.
Het centrum is vrij toeristisch met een tal van souvenirshops, restaurantjes en gezellige barretjes.
Budva heeft wel een paar prachtige stranden, waarvan de mooiste Mogren is.
Op een paar kilometer rijden vind je Sveti Stefan een klein en zeer luxueus schiereiland met dito resort.
Bespaar jezelf twee euro voor het parkeren en maak je kiekjes van bovenaf.

Spooktour naar het Mausoleum

We rijden door het nationaal park Lovcen op weg naar Kotor, maar  maken een tussenstop bij het mausoleum van Petar II Petrovic Njegos. Deze dichter, prinsbisschop en heerser (1813 – 1851) is een begrip uit Montenegrijnse literatuur en ligt op de bergtop Jezerski. Om het mausoleum te bereiken heb je wel iets van conditie nodig daar je 461 treden op moet lopen, maar de lucht is hier behoorlijk ijl.
Het heeft iets spookachtigs, we zien door de mist nauwelijks een hand voor ogen en zijn  dan ook bang van een klif af te storten.

Don’t be gentle, it’s a rental

Sinds februari heb ik mijn rijbewijs maar door het vele gereis tussendoor is het er eigenlijk niet van gekomen om veel kilometers te maken. En ik moet eerlijkheidshalve bekennen; ik vind rijden gewoon ontiegelijk eng. Laat mij maar de bijrijder zijn, broodjes smeren, de weg vragen of een poging tot kaartlezen op me nemen. Maar er moest ervaring worden opgedaan en dus kroop ik achter het stuur. Gelukkig was het een automaat, dat scheelde het nodige denkwerk. Nu kon ik mij alleen nog focussen op het sturen.
Bergpassen, 26 haarspeldbochten, steile wegen, het ontwijken van koeien op de weg, het ging me prima af.
Maar op de parkeerplaats van Kotor ging het mis.
Daar waar ik een uitrijkaart uit de automaat wilde halen schampte ik met de zijkant lang het beton en maakte ik een behoorlijke schade. “Dont be gentle, its a rental” was hierna mijn motto.
Gelukkig was mijn vriendin voorbereid en hebben we de financiële schade kunnen verhalen op de verzekering. De psychische schade hebben we bij de dichtstbijzijnde etablissement kunnen wegdrinken.

Ondersteboven van Kotor

Hier slapen we in het Old town hostel in het oude stadscentrum. Slapen kost je vijf euro op een dorm en voor nog eens vijf euro ben je voorzien van een avondmaaltijd en een ontbijtje. En last but not least voor nog een extra euro heb je recht op onbeperkt Sangria. De drankspelletjes moet je voor lief nemen, maar memorabele avonden zijn gegarandeerd. Een kleine tip, mocht je niet gewend zijn in stapelbedden te slapen kies dan voor het onderste bed van het stapelbed. Zodoende kon vriendinlief dit avontuur met een kleine buil bekopen.

Kotor is een super schattig plaatsje vol leuke pleintjes, terrasjes, overal nauwe straatjes waar de was hangt te wapperen aan de lijnen en een heleboel katten. Er is zelfs een kattenmuseum!
Verder genoeg cultureel verantwoorde bezienswaardigheden zoals de kathedraal van de heilige Tryphon, orthodoxe kerken van St. Lucas en St. Nicolaas. En natuurlijk moet je de klim wagen naar het fort Sveti Jovan.

Pelgrimstocht en het Ostrogklooster

We brengen een bezoek aan het Ostrogklooster dat in de 12e eeuw is ontstaan. Hier vind je de kist met daarin het in doeken gewikkelde lijf van de heilige “Sveti Vasilije Ostroški”. Deze Sint Basil richtte het klooster op waardoor later dit klooster een pelgrimsoord voor orthodoxe en katholieke Christenen geworden.
Aangezien ik mij zelden tot nooit ergens op voorbereid en nu dus ook niet had ik geen idee waar ik terecht zou komen. En kan ik je zeggen dat het behoorlijk indrukwekkend was wat ik te zien kreeg.

Niet alleen de prachtige witte kerk midden in de berg, nee, vooral het aantal pelgrims wat uitgeput en in dekens gewikkeld op de vloer lag deed mij met open mond staan. Overal mensen die bidden, heilige afbeeldingen kusten, kruizen die geslagen werden en het bezoek aan een heilige die doorhad dat ik de nodige zonden op mijn geweten had.

Het mocht de pret niet drukken. Dit is een plek die je niet alleen vanwege het uitzicht maar ook vanwege de gehele entourage gezien moet hebben, of je nu gelovig bent of niet.

De man met de bijl

Montenegro is prachtig, laat ik dat voorop stellen. Maar het heeft ook iets spannends, iets unheimlichs. Misschien omdat ik teveel horrorfilms heb gekeken in het verleden. Maar hoe mooi ook, sommige plekken in Montenegro lenen zich uitstekend voor een filmdecor. Zo ook de stad Nikšić, volgens de reisgidsen een enerverende stad waar gedanst en geflaneerd wordt tot in de laatste uurtjes. Voor ons na een vermoeiende dag enkel een uitvalsbasis voor een nachtrust. Echter bleek het enige hostel dat deze stad rijk was en werd aangeschreven door de Lonely planet als rustiek niet meer te bestaan.
Bij navraag kwam er uit het niets een man met een onaangename grimas gekleed in een hoodie en een aftandse leren jas met een bijl op ons afgelopen. Vermoedelijk was de lieve man op weg om hout te hakken, wij wisten niet hoe snel we in onze auto moesten springen. We hebben Niksic maar gelaten voor wat het was en na het drinken van een slivovitsj, zelfgestookte brandewijn zijn we rustig in slaap gevallen.

Waanzinnig Skadar Meer

Het is bijna een bejaardenuitje, zo rustig en vredig als dit plekje is.
We slapen in het Guest House Ljudmila in het stadjes Rijeka Crnojevica wat niet meer telt dan een paar horeca gelegenheden en een supermarkt. Maar het is meer dan genoeg.

Wil je wat activiteit dan kun je een wandeling maken naar de Obod grotten.
Wat begint als een fijn pad wordt dit langzaam steeds avontuurlijker waarbij je moet klimmen over rotsblokken.
Niks geen rustig uitje en ik vreesde te zullen eindigen als een van de verloren meisjes uit een volgend seizoen Break Free, maar ik ben dan ook een held op sokken.

Maak rond vijf uur een boottocht over het water. Dit is namelijk de beste tijd omdat je nu kan genieten van de waanzinnige zonsondergang. Onze “special captain” had onlangs een klap op z’n kanis gekregen en dus gaat praten wat moeizaam. Zo kunnen we in alle stilte genieten van het rustgevende gedobber.
Een boottochtje kost rond de twaalf euro per persoon.

Zakelijke hoofdstad Podgorica

Daar Montenegro zo waanzinnig veel moois te bieden heeft is Podgorica een kille zakelijke stad die je best kan overslaan.

Toch zijn er een bezienswaardigheden het benoemen waard. Met name de nieuwe kathedraal Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja met haar witte koepel, en prachtige fresco’s en kandelaars. En hier geen toerist te bekennen.
Een leuke wijk om rond te struinen is Stara Varoš. Hier vind je twee moskeeën en wat knusse straatjes uit het Ottomaanse rijk. De stad wordt verbonden door de Millenium brug. Een kleinere versie van de Rotterdamse Zwaan.
De luchthaven vind je op 9 kilometer van het centrum.