Top 5 favoriete steden

ParijsParijs

Als je veel onderweg bent is een plek waar je je thuis voelt soms wel zo prettig.
Niettemin omdat uit je tas leven vermoeiend kan zijn en je graag even een plek wilt die als gegoten voelt, waar je de weg weet of waar de mensen simpelweg geweldig zijn.
Onderstaand een top vijf van steden die voor mij als thuis komen voelen, en die als het aan mij ligt ooit voor een langere periode als een echt thuis zullen fungeren.

Buenos Aires

Deze stad kan je niet anders dan beminnen. Wat een stad! Rauwer dan rauw, sensueel, gepassioneerd en ongelooflijk sexy.
Een groot Zuid Amerikaans feest, het lekkerste eten en de mooiste mensen.
Als ik dan ook een wijk zou mogen kiezen waar ik het liefst zou willen wonen dan is dat San Telmo.
Een van de oudste volkswijken vol kunstenaars, leuke antiekzaken, prima cafés en barren.
Als het aan mij ligt dan pakte ik mijn tas en was er liever gisteren nog dan vandaag.

Parijs

Ik was negen toen ik voor het eerst met mijn ouders naar Parijs ging.
Terwijl mijn moeder haar roes door het teveel aan Belini’s lag uit te slapen mocht ik aan de hand van mijn vader mee naar het Louvre. Ik was in een klap verliefd op zoveel schoonheid en vanaf dat moment volgden er vele weekenden naar Parijs.

Inmiddels zijn het niet meer de bezienswaardigheden die het hem doen, maar vooral het “zijn“.

Mannen met donkere coltruien nippend van hun espresso, nonchalant met een elleboog leunend aan de toog.
Klakkende puntschoenen aan de voeten van markante kunstenaarskoppen. Doorleefd, geleefd en een tikkeltje hautain.
Terrasjes, bistro stoeltjes en rode wijn. Dames die nonchalant hun rook uitblazen en een overschot aan Senegalezen, en waar accordeonisten in de ondergrondse metro hun liederen ten gehore brengen.
Marktjes met hun fromage en rijen dik voor de boulangerie. Het gehaaste en toch weer niet.

Mijn favorieten wijken zijn Saint Germain, Belle Ville, Canal St. Martin. Hier wil ik mijn pied-à-terre hebben inclusief een gietijzeren balkonnetje.
Inmiddels ben ik serieus aan het kijken voor een home-exchange. Dus als je nog tips hebt 🙂

Rotterdam

Mijn stad kan niet ontbreken in de top 5 natuurlijk. Inmiddels staat Rotterdam in al haar gloren op menig lijstje te prijken.
Maar gelukkig ben ik die “lucky bitch” die er al heel wat jaren woont en zich een geboren en getogen Rotterdamse mag noemen. Een stad die zich de laatste twintig getransformeerd heeft van een troosteloze maar altijd liefdevolle stad, naar een met de allermooiste skyline ter wereld, met de prachtigste gebouwen maar bovenal een met Rotterdammers, rauw maar goedlachs. Want een leuker volkje bestaat er niet.

Mijn favoriete plek in Rotterdam is centrum-west met de Oude en Nieuwe Binnenweg.
Daar zit Melief Bender die ik als mijn tweede huiskamer beschouw. De oudste kroeg van Rotterdam waar ik kind aan huis ben, en bovendien de eerste plek waar ik heen ga als ik terugkom van een van mijn reizen.

Een ander plekje waar ik graag zit is Sijf, waar de zon vanaf twee uur op je bakkes schijnt en de Duveltjes uit de tap druppelen.
Maar ook de Nieuwe Binnenweg met Rotown waar wekelijks de beste bandjes zijn te beluisteren en Bar3 waar de betere gitaarriffs te horen zijn behoren tot mijn favoriete hang outs.

De Fenix Loods op de Kaap is ook zeer de moeite waard. Uitkijkend op Hotel New York en de Rotterdam.
Je moet er even die “pleuris brug” voor over fietsen maar dan “hebbie” ook wat. Voor mij een plek met internationale allure die je eerder vond in Hamburg of Berlijn maar dan op z’n Rotterdams.

En, last but not least, mijn eigen wijk Blijdorp. Thuis op de bank, koffie bij Booon en wandelen met mijn hond in het Vroezenpark. Gelukkiger kan je me bijna niet maken.

Valencia

De stad van de paella! En natuurlijk Las Fallas, een feest dat ieder jaar in maart wordt gehouden wat in het teken staat van het verbranden van (piepschuimen) beelden en heel, heel veel vuurwerk.
Maar Valencia is ook Ciutat de les arts, de prachtige witte bouwwerken waar musea en dolfinarium zich bevinden.
Er is een strand, een haven, een prachtige markt en er zijn kilometers lange lanen waar festivals gehouden worden, je kunt er joggen of wandelen met je hond. En er is eten. Goed, heel goed eten!

Ik verbleef hier ooit twee weken voor een cursus Spaans waarbij ik het geluk had te mogen slapen bij een Spaans gezin. De vrouw des huizes was de grootste draak, hij de liefste opa.
In de morgen kreeg ik Spaanse les en vanaf twee uur kon ik de stad ontdekken, of op er strand van de zon genieten.

Hierna ben ik nog een aantal keer terug gegaan. Voor mij voelt Valencia als een tweede thuis en behoort dan ook in deze top 5.

Bangkok

Iedere backpacker die ooit richting Zuid Oost Azië is vertrokken is minstens een keer in Bangkok beland.
En vermoedelijk helemaal van het padje gegaan op de Khao San Road.
Feesten tot je erbij neervalt, mensen kijken, genieten van je rooftop zwembad met een Chang biertje in je hand. Klakkende geluiden van Tuk-Tuk chauffeurs die je willen brengen naar de meest shabby ping Pong shows.

Maar ook heerlijke Pad Thai en ander streetfood. En niet geheel onbelangrijk de massages aan de kant van de weg voor een paar euro. Alle clichés op een rij, maar het maakt Bangkok een hectische maar onvergetelijke ervaring.

En niet iedere wijk is zo chaotisch, zo zijn er genoeg botanische tuinen, heb je er het zakendistrict, overweldigende wolkenkrabbers en China Town. Echt Bangkok heeft het allemaal!

Wat is jouw top 5 van steden waar je zou willen wonen?