Napels, de stad van de maffia

Napels, de stad van de maffia, de vuilnisbelten, maar ook een waar je de lekkerste pizza van Italië eet. Het zou mijn eerste bezoek aan Italië worden. Geïnspireerd door een aflevering van Lauren Verster die ik jaren eerder had gezien waarin zij samen met een Italiaanse fotograaf van de Revu een reportage zou maken over de maffia-oorlog die er in volle glorie woedt. De verleiding spatte van mijn beeldscherm af en daarmee was meteen de droom geboren dat de eerste Italiaanse stad waar ik voet aan de grond zou zetten Napels werd.

Diego Maradonna

Bij aankomst op het vliegveld kan je voor 4 euro de Alibus pakken die je naar het Centraal Station Garibaldi brengt. Vanaf hier is het nog vier haltes naar Toledo. Naar men zegt het mooiste metrostation van Europa. Op een paar minuten lopen bevindt zich mijn hostel; Small six rooms, in een klein steegje grenzend aan het Piazza Monteolievto. Het heeft een paar slaapzalen en twee privé kamers. Bovenin is een gemeenschappelijke ruimte en eetkamer waaraan een meters grootte afbeelding van Diego Maradonna prijkt. Een icoon die je overal in de stad zal tegenkomen. Het is een klein, goedkoop doch redelijk aftands maar schoon hostel met een prima atmosfeer en s’ochtends is er zeer uitgebreid gratis ontbijt. Bovendien is er een leuke en zeer behulpzame staf.

Espresso met een Baba

Het oude centrum van Napels herbergt een tal van bezienswaardigheden, zoals het archeologisch museum en het museum van San Gennaro. Maar vooral leuk is het flaneren door de smalle straatjes, te genieten van echt lekkere espresso en een Baba (luchtige cake met rum) ernaast. Overal zie je studenten, hoor je muziek vanuit het conservatorium en zie je alom creatievelingen van de kunstacademie.

Zo lekker die Limoncello

Maak tussendoor een stop bij Limone waar je de Limoncello kunt proeven en krijg je van een uiterst charmant manneke een rondleiding door het fabricage proces van dit verraderlijke goedje.

Instant koppijn

Stappen kan je bij een van de vele bars die het centrum rijk is. Zelf werd ik erg vrolijk van Vintage Sunglasses ( S Domencica 23). De inrichting bestaat uit een paar vitrine kasten met de mooiste vintage brillencollectie waar iedere fashionata hebberig van wordt. Op de muur worden de hele avond stomme zwart/wit films geprojecteerd, en dans je tussen oudere mannen die kunnen zijn weggelopen uit films als the Godfather, swing je met Rastafari’s of klets je met andere backpackers. Dit alles op muziek variërend van hip hop tot Motown.

Maar heb je meer zin in een goedkoop avondje ga dan gewoon zitten op het Piazza Monteolievto en haal bij een van de venters een biertje voor €1,- of als je zin hebt in instant koppijn dan haal je voor eenzelfde prijs een Spritz (Aperol/ Prosecco). Vergaap je aan de opgetutte Napolitaanse jongens en meiden op hun Vespaatjes en geniet!

Wil je een compleet hysterische avond ga dan naar Nennela (Via Tribunali 47). Maxim Hartman maakte er al eerder een reportage over, en inderdaad het is er grof, brutaal, maar oh zo charmant. Er wordt gezongen, op billen geslagen, verleid en schunnige grappen gemaakt, alles in Napolitaans dus je verstaat er toch niks van. En eerlijk is eerlijk, het eten is goed. Maar waar niet in Napels?! Sta je overigens in de rij te wachten? Geeft niks, een blok verder is wederom een venter die je voor 1 euro hoofdpijn in een plastic bekertje verschaft.

Eilandhoppen

Ben je klaar met de stad dan biedt de omgeving genoeg vertier. Neem de trein naar Pompei, de stad die bekend is om zijn archeologische opgravingen. De stad werd in 79 na Christus vernietigd door de Vesuvius uitbarsting. Het oude stadscentrum is vooral bekend om zijn imposante basiliek.

Waar de meeste toeristen heen gaan op een zondag is Capri. Een prachtig eiland bekend om zijn mooie tuinen, maar helaas ontzettend duur. Het alternatief waar ik voor gekozen heb is het eiland Procida. Een enkele reis met de veerboot kost je €14,-. Het is een klein smal eiland wat je binnen 4 uur rond kunt lopen of je kiest om lekker te zonnebaden in een van de rustige baaitjes. Eten kan je heerlijk in Corricella, een baaitje vol gekleurde huisjes met een prachtig uitzicht over de haven.

Als je in Napels bent geweest kun je vredig sterven

Zoals het aloude spreekwoord luidt; “Als je in Napels bent geweest kun je vredig sterven.” Ik kan het gezegde begrijpen, al vind ik het voor mij persoonlijk nog wat aan de vroege kant. Het deed mij, en niet alleen vanwege al de Argentijnse vlaggen wapperend in de volkswijken en Maradonna, ook ontzettend aan Buenos Aires denken; geil en rauw! De stad zit vol met clichés, hoffelijkheid en temperament. Een die met je flirt en je brutaal aankijkt van achter zijn zonnebril. Maar het mooiste aan Napels; dat zijn de inwoners zelf!

Wil je nu ook meteen naar Napels?

Vliegen doe je met Transavia vanaf Schiphol v.a. € 28,- enkele reis en ho(s)tels kun je onder andere goed spotten op Booking.com!