Rauw en sexy, dat is Bremen

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen; ik ben verrast. Aangenaam verrast zelfs door de stad Bremen.
Charmant, rauw, sexy en Duits. Of is dat gewoon een pleonasme?
Ik overnacht bij een vriend die woont in Fesenfeld.
En wijk met prachtige lanen, gekleurde huizen en schitterende serres die overwoekerd worden door rozenstruiken en op iedere hoek van de straat een graffiti kunstwerk.
Nee, geen lelijke tags, maar ware schilderijen.

Overigens heeft Bremen genoeg accommodatie, namelijk zeven hostels en genoeg hotels. Maar ook is het een prima uitvalsbasis als je onderweg bent naar Hamburg.

Bermuda driehoek

Ik kom ’s avonds laat aan en word gelijk meegenomen naar de Bermuda driehoek.
Een plein op nog geen vijf minuten lopen vol met gezellige kroegjes zoals de Capri Bar, wat is omgetoverd tot een druipsteen grot.
 Urlaub, Bermuda en Rum Bumpers. En mijn favoriet; Heartbreak hotel. Een bar met het uiterlijk van een hoerentent, inclusief de danspalen op de toog. De zaak is aangekleed met rode vloerbedekking op de wanden en iedereen staat apelazarus in de rokerige ruimte. Want roken dat mag je in tegenstelling tot Nederland nog overal.
De muziek die uit de cafes schalt is alternatief. Net als de rest van het publiek, van oude punkers, skaters tot drugsdealers.

Alternatief Viertel

De volgende middag word ik meegenomen voor een stadswandeling. Te beginnen bij het Viertel.
Een wijk vol hippe barretjes, retro cafe’s, vintage’s kledingwinkels en een hele hoop streetart. 
Een leuk cafe is hier Wohnzimmer, vol met cocktailstoeltjes, retro behang, een Photobooth en een vide waar je heerlijk kunt zitten/liggen.
De menu kaart is gemaakt van oude Bravo’s. Een stukje nostalgie alom natuurlijk!
Hier vind je ook de het gebied waar de dames van lichte zeden zich bevinden. Gekenmerkt door een opvallend stuk kunstwerk van blote mevrouwen voor de ingang van deze straat, die er ontzettend goor dan wel deprimerend uitziet.

Super druk doch prachtig Schnoor

Een prachtig mooie historische wijk is de Schnoor. Een wijk met hele smalle straatjes, kleine huisjes, souvenirwinkels en bakkerijen.
Hier kun je typisch Bremens lekkers halen als bonbons, krentenbrood of snoepjes. 
Je wordt hier wel omvergelopen door een hoop andere toeristen maar dat mag de pret niet drukken.
Vanaf hier lopen we langs de rivier de Weser waar de bierbrouwerij Beck is gevestigd. Hét biertje van Bremen.

Een sprookje

Natuurlijk gaan we ook naar de Marktplaats met hier het super mooie Raadhuis, de kathedraal en natuurlijk het wereldberoemde standbeeld van de Bremen stadsmuzikanten naar het sprookje van de gebroeders Grimm.
Ga hier zitten op een van de terrassen en bestel een lekker stuk taart. Want in taarten bakken zijn onze oosterburen  toch echt magistraal. Om het hoekje zit de Böttcherstraße ook weer zo’n toeristisch pareltje met daar het Klokkenspel wat ieder uur een muziekstuk ten gehore brengt.

Zondag zoals zondagen horen te zijn

De dag erop is echt zo’n zondag zoals een zondag hoort te zijn. 
We huren een auto via cambio Carsharing, een luxe die enkel aan de inwoners is toebedeeld maar ideaal is voor een grotere stadstour.
Zo gaan we naar het Universum Science Museum, een waanzinnig futuristisch bouwwerk.
En vanaf daar zijn we binnen enkele minuten in het Burgerpark waar het heerlijk toeven is. 
Je kunt hier een bootje huren en lekker gaan peddelen of gewoon uren ronddwalen en in de zon liggen wat wij besloten te doen.

Als laatst gaan we naar een van de nieuwere wijken van Bremen die nog volop in aanbouw is. Het Gewerbepark in Bremen West.
 Met hier mijn favoriet; Retro Cars Bremen. Vergaap je aan al het moois zoals een Ford Thunderbird of een Buick Skylark Sport Coupe. Voor enkele tienduizenden euro’s heb je zo’n pracht van een oldtimer op je eigen oprit staan.

Voor nog geen €60,- was ik op en neer met NS International. Een rit die normaal 4-6 uur in beslag neemt.
Als je geen pech hebt natuurlijk. Dat lees je namelijk hier.