Zagreb is geen illusie

Zagreb, Kroatie

Onlangs zag ik in documentaire over het Museum for Brokenrelationships in Zagreb voorbij komen.
Een mooie gelegenheid om deze stad eens aan mijn lijst toe te voegen.

Un-Break my heart

Niet dat ik nou zo’n expert ben op het gebied van gebroken harten, maar dit museum laat niemand onberoerd.

Waar sommige objecten ronduit grappig zijn zoals een foto genomen aan een meer met als onderschrift;
“De plek waar ik voor het eerst zijn penis in het zonlicht zag.”

Maar er waren ook verhalen die mij tot tranen toe roerden. 
Van iemand die op zomerkamp door zijn of haar leider is verkracht op de leeftijd van negen jaar. Jaren later kwam het besef bij het slachtoffer dat deze nog steeds hield van hem. Om zichzelf hiervan te verlossen is er uiteindelijk aangifte gedaan, en dit document is ook in het museum opgenomen.

Mocht je zelf nog souvenirs hebben die je doen herinneren aan je grote liefde, onbeantwoorde, of anderzijds een liefde die jou met een gebroken hart achterliet dan kan je deze inclusief je verhaal opsturen. Mochten zij het interessant genoeg vinden dan kan het zomaar zijn dat jouw relikwie hier wordt tentoongesteld.

Ook is er een altaartje ingericht voor bekentenissen en lees je wat andere museumbezoekers hebben op te biechten of mee moeten dealen. Bij het lezen van zoveel hartzeer kon ik niet anders dan mijn tranen de vrije loop laten.
Gelukkig biedt de museumwinkel soelaas en kan je repen chocola en flessen wijn kopen om je er weer bovenop te helpen.

Optisch bedrog in het Museum of Illusions

Een ander museum wat aan te raden is is het Museum of Illusions.
Het leukst is deze met z’n tweeën aan te doen, daar het heel interactief is en je er behoorlijk kunt uitleven als je toffe foto’s wilt maken. En zo kun je er de grootste lol aan beleven.
Maar ook vind je er behoorlijke breinbrekers. Ondanks dat dit museum misschien maar 200 m2 telt had je mij hier dagen kunnen opsluiten.

Like a prayer

Behalve een paar fantastische musea biedt Zagreb meer. En zou je het best wel een een groot openlucht museum kunnen noemen.
Om te beginnen met de Stenen Poort, een heilige plek waarachter een zeer imposant hekwerk het schilderij van de Maagd Maria met het kindeke Jezus hangt. Het enige schilderij dat intact is gebleven na een viertal branden.
Onder deze poort worden nog steeds de handen ineen gevouwen voor het gebed en kijk je naar een
vlammenspel van kaarsen.

Om nog in katholieke sferen te blijven; de Sint-Marcuskerk tegenover het Museum voor gebroken relaties, met haar markant gekleurde dakpannen.

En niet te missen  de Kathedraal van Zagreb in Kaptol, een hoger gelegen wijk. Zij torent met kop en schouders boven de stad uit. Behalve een fijn herkenningspunt is deze ook zeker de moeite waard om naar binnen te gaan om daarna door te lopen naar de Tkalčićeva straat.

Dansen en sjansen in de Tkalčićeva 

In deze straat ontmoet tout Zagreb elkaar voor een borrel, dansje of een lekkere maaltijd.
Wil je op stevige rock met de voeten van de vloer ga dan naar Alcatraz en wil je echt een traditioneel Zagrebs gerecht dan eet je ‘strukle” bij La Struk (Skalinska 5) een soort kruising van lasagna en gratin dauphinois.
En lekker dat het is! Overigens hoef je in Zagreb nooit lang dorst te hebben, er zijn genoeg leuke tentjes om je van
een natje en een droogje te voorzien. En bier gaat enkel per halve liter, “we zijn tenslotte in Kroatië” aldus de bartender.

Zelf deed ik met Free Spirit een gratis wandeltocht door de stad die me ook bracht naar de Dolac markt met haar rood gekleurde parasolletjes en heerlijke streekproducten.
Nam ik het kortste tramritje ter wereld en zag ik om twaalf uur stipt de kanonskogel worden afgevuurd in de bovenstad.
Niet alleen bieden zij gratis tours, maar de betaalde Croatian Homeland War Tour is ook heel interessant als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van dit land. Een bezoek aan het Museum of Bombing of Zagreb is incluis.

Thriller-Thriller!

Als je net als ik een liefde voor begraafplaatsen hebt; ga hierheen! Vergeet Père-Lachaise (Parijs) en La Recoleta (Buenos Aires).
 Dit is by far de mooiste begraafplaats die je wellicht ooit zult zien. En toegegeven, ik had het geluk hier te zijn rond 1 november, oftewel Allerheiligen een Christelijk feest waar de doden herdacht worden.

De graven worden dan door de (meestal) nabestaanden schoongemaakt, voorzien van verse bloemen en zullen er kaarsen worden gebrand.
Bij dit kerkhof niet alleen op de graven zelf, maar ook werden er duizenden kaarsen gebrand in de vorm van een kruis. 
Stel je hier nog een ondergaande zon bij voor en een pallet van herfstkleuren en je hebt een decor waar je kippenvel van krijgt.

De stad uit, ga naar de Plitvicemeren!

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad dan kan je een uitstapje maken naar het Nationaal Park Plitvicemeren dichtbij Plitvička Jezera. Hiervoor neem je vanaf de busterminal in Zagreb de bus die je voor 90 kuna (een kleine twaalf Euro) in 2,5 uur tot aan de ingang van het park brengt.