Kunstzinnig Wenen

Wenen, absoluut een prachtige stad. Enerzijds een tal van statige gebouwen, koetsen, en Sisi. Anderzijds is het een heel rauwe maar vooral ook kunstzinnige stad. Een kant die mij dan weer meer aanspreekt.
Ik neem je mee naar het Wenen van Streetart, Klimt en Hundertwasser.

Streetart

De meeste streetart is toch wel te vinden langs het Donaukanaal. Hier loop je kilometers langs het water en kijk je je ogen uit bij alle gave kunstwerken.

Andere spots waar je moet zijn voor straatkunst is in de wijk Mariahilf. Behalve leuke koffietentjes, vintageshops en platenzaken is het aan te raden af en toe omhoog te kijken.

 

Het leuke van streetart is dat deze nogal eens kan wisselen. Maar de absolute topper vond ik toch wel de blauwe poema (is dit een poema?) aan de Bezirk Margareten.

De kus van Klimt

In het centrum vind je de Streetartpassage, maar meer dan een paar posters en een mozaïeken muur stelt het niet voor. Wel is dit de weg naar een tal van waanzinnig gave musea.
De drie grote musea die je hier vindt zijn het Museum voor Moderne kunsten, oftewel het MUMOK, het Leopold, die een aantal werken van Klimt DE Oostenrijkse kunstenaar herbergt, en de Kunsthalle Wien.

Wil je echt meer van vrouwenliefhebber Klimt zien dan kan je beter overwegen naar het Belvedere te gaan, daar vind je Klimts’ beroemde ‘Kus‘. Veelal bekend doordat deze Ikea variant op menig schouw een plekje heeft gekregen.
Maar goed, zijn werk is in mijn ogen dan ook prachtig en je vindt door de hele stad zijn werk terug, zij het in musea, dan wel in iedere souvenir winkel.

 De man met kronkels; Hundertwasser

Wenen had een hoop controversiële kunstenaars en artistiekelingen, niet alleen schilders maar ook beeldhouwers. Hundertwasser was zo iemand die graag buiten de lijnen kleurde. Of beter gezegd; alle lijnen moesten gekronkeld zijn (rechte lijnen waren “goddeloos”) . En zo ontwierp hij verschillende gebouwen die nu dienst doen als museum, maar ook is er een winkelpassage en een leuk etablissement (met de beste Sachertaart!)