“Waarom Senegal?”

SenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegalSenegal

‘Waarom Senegal?’ Een vraag die ik zelf maar moeilijk wist te beantwoorden, mijn beeld kwam ook niet verder dan wat leuke foto’s die ik op Instagram voorbij zag komen. Toegegeven; dat klinkt ook weer zo beperkt.
Ze dragen van die mooie gewaden probeerde ik anderen doch mezelf dan maar te laten geloven.

En wat viel er nu eigenlijk te vinden over Senegal? Ze hebben niet eens een eigen Lonely Planet, leuke travelblogs zijn ook schaars, dus zocht ik YouTube af naar wat docu’s.

Senegal docu’s

Anthony Bourdain, de uiterst charismatische kok met zijn roemruchte reputatie als vrouwenverslinder en alcoholist die steevast de beste hangover maaltijden wist te scoren was enthousiast, maar gezien hij zichzelf afgelopen zomer van het leven heeft beroofd moet ik het met een filmpje van twee minuten doen om mij te laten overtuigen dat Senegal een alleraardigste keuken heeft.

Dan Erica Terpstra, neerlands reislustige borstcrawlster. Zij maakte onlangs een documentaire over Senegal. Al was zij enkel in Dakar en de meest Islamistische stad Touba. En als Erica er heen kan, dan kan ik dat ook wist ik mijzelf wijs te maken.
Helaas reis ik toch echt alleen en moet ik het doen zonder de bescherming van een cameraploeg waardoor ik mij er maar al te meer van bewust ben dat mijn rondingen ietwat beter zijn geproportioneerd dan het hare.
Desalniettemin ging ik er vanuit dat dit in een land als Senegal eerder een pre dan een contra zou zijn. Mijn vlees zou ritmisch schudden op de klanken van Yousouf d’Anour!

Moskeeën en Nachtclubs

Inmiddels zou ik beter moeten weten, en alhoewel de Moskeeën naast de nachtclubs zijn gesitueerd gaan ze als het gaat om vrouwenemancipatie bij lange na nog niet hand in hand.
Dan maar iets minder voorbereid op reis, uitgezonderd van de nodige stempels in mijn gele boekje, malaria pillen en kuise kledij. Ik ging er zelf wel achterkomen waarom er nog zo weinig over Senegal gedocumenteerd is.

Grenzeloos Verliefd in Senegal

De eenvoudige conclusie is omdat er weinig valt te beleven.
Althans voor de budget toerist, zo liegen de tarieven voor eventuele uitstapjes er niet om. Wel kan je hier als witte vrouw met gebrek aan zelfvertrouwen je hart ophalen. Echter zie ik mijzelf niet in een volgend seizoen “Grenzeloos Verliefd” gebukt onder een schaal fruit op mijn hoofd rond paraderen met vijf koters terwijl manlief een volgend exemplaar bezwangerd. Ik pas.

Dakar moet je doen!

Dat allemaal gezegd hebbende; Dakar is fantastisch! Lang en kort kunnen we hier over praten, het is gewoon een leuke stad. Niet extreem goedkoop, maar prima betaalbaar. Kleurrijke mensen, een goed nachtleven en wat fijne stranden. Met name Mamelles Lighthouse waar een gezellige strandtent zit en eigenlijk de plek is waar de ongewassen expats vandaag de dag samen komen om op een jambe te slaan. Niks mis mee, daar ik na een paar bier op mijn blote voetjes uitdraag dat love, peace and understanding het hoogst haalbare is in the universe. Wellicht was het de bloedmaan, dat had ook zomaar gekund.

Saint Louis in een 7Place en waarom je hier verre van moet blijven

Dan op naar Saint Louis, een koloniale stad in het noorden van Senegal op de grens met Mauritanië. Volgens de twee aanbevelingen op Tripadvisor absoluut de moeite waard!
En dus toog ik in een 7place, oftewel een auto waar theoretisch plek is voor zeven man, naar dit dorp. Ik leg de nadruk op theoretisch, in de praktijk waren dit er negen plus twee kinderen. Links van mij kamde een dame een klit uit haar pruik die ze op schoot hield, rechts van mij ging de man ongevraagd met zijn hand via mijn dijbeen op zoek naar de mijne.

Bittere armoe op een bedje van afval

Saint Louis is niet zo pittoresk als ik had gedacht, sterker nog, het is een behoorlijk deceptie. Het is niet charmant, kleurrijk of anderzijds. Hier vind je bittere armoe op een bedje van afval. En dat is tevens het gehele probleem van Senegal in een notendop. Hoe zeer men ook haar best doet, het blijft een zwaar onderontwikkeld land waar overleven de boventoon voert.

Sekstoerisme in Saly

Wil je toch aan de chaos en hectiek van Dakar ontsnappen dan raad ik je M’bour aan. Iets verder dan de badplaats Saly, je weet wel waar de TUI reizen en masse heen gaan, een soort primitievere versie van het alom bekende Thaise Koh San Road, inclusief massages al dan niet met een vrolijk einde.
In M’bour vind je niets meer dan een vismarkt, en talloze hutjes bovenop bergen vuilnis en spelende kinderen die hun blije koppies tegen het jouwe drukken omdat ze selfies willen.

Insta perfect

En ja, dat waren die Insta perfect pictures waardoor Senegal mij wist over te halen te komen.
Tezamen met de charmes van Anthony Bourdain, want hij had gelijk betreft het eten, niks overtreft de smaak van een vers gevangen vis en glas gekoelde witte wijn!

Senegal